Hyundai v Nošovicích stavět bude, tvrdí vedení firmy

Vedení jihokorejské automobilky Hyundai chce stavět svou továrnu v Nošovicích podle plánu. Prvních objekty by na severu Moravy měly začít růst už letos v září, první auta by pak továrnu mohla opustit za dva roky. Korejci tak vyvracejí tvrzení některých agentur, že Hyunday kvůli korupční aféře svého ředitele odloží stavbu nošovického závodu na neurčito. České ministerstvo průmyslu a obchodu je s korejskými managery ve spojení a ti mu dnes ráno potvrdili, že se plány nemění a ve čtvrtek podepíšou příšlušnou smlouvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Prezident Hyundai Čong Mong-Ku s dalšími manažery údajně zpronevěřil firemní peníze a vytvářel tajné fondy. Z nich měl uplácet politiky a vlivné úředníky. Firma Hyundai se minulý měsíc za skandál veřejně omluvila a sdělila, že rodina předsedy Čonga předá charitě svůj podíl na přepravní společnosti Glovis v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Prokurátoři ale dali najevo, že tento dar jejich vyšetřování neovlivní. Včera Čonga obvinili ze zneužití pravomoci a firemních prostředků. To zřejmě dalo podnět ke spekulacím o zastavení investic. S vedením automobilky se ihned spojily naše ministerstvo průmyslu a agentura CzechInvest.

"Současný předseda představenstva firmy Hyundai In Seo Kim telefonicky potvrdil, že společnost v žádném případě neuvažuje o odložení výstavby závodu. Zároveň potvrdil původní termín podpisu smlouvy, to znamená 18. května v Soulu, a zároveň i zahájení výstavby závodu na podzim tohoto roku," řekla mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová.

Mluvčí ministerstva průmyslu Jiří Havel dodal, že na zahájení výstavby má Hyundai čas do konce roku 2007. "Samozřejmě investiční smlouva umožňuje české straně od smlouvy odstoupit v případě, že společnost Hyundai nezahájí výstavbu továrny do konce roku 2007. V tom případě musí rovněž vrátit veškerou podporu, kterou od českého státu získala," doplnil.

Zástupci české strany odjedou do Soulu podepsat smlouvu ve čtvrtek.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme