Hyundai založila v Česku společnost s malým kapitálem

Automobilka Hyundai založila v Česku společnost s ručením omezeným, která má mít na starosti přípravu, výstavbu a provoz nového závodu v Nošovicích. Úkol, který má společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o., potvrdila Radiožurnálu agentura Czechinvest. Potud nic neobvyklého. Otázky se kolem společnosti ale množí po pohledu do zápisu v obchodním rejstříku. Společnost, které má mít na starost miliardovou investici, má základní kapitál jen 200 tisíc korun a v předmětu podnikání: Činnost spojenou s pronájmem nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Právník společnosti Linklaters, která automobilku u nás zastupuje, Daniel Čekal nám řekl, že základní jmění založené společnosti má být v nejbližších dnech navýšeno. Přesto takový start podnikání vzbuzuje otázky, jak potvrdil generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.

"Je to start podivný. Ale rozhodovala o tom vláda, vnáší to nějakou smlouvu, která by měla ošetřit rizika. Je jenom otázka jakým způsobem budou ta rizika ošetřena, jak bude ošetřeno navýšení kapitálu. Předpokládal jsem také, že to nebude další montážní závod, ale mělo by tam být třeba i vývojové středisko, protože přidaná hodnota v naší ekonomice je pro nás významná. Obávám se, že to ve smlouvě zatím není," řekl Liška.

Podle něj vše napovídá tomu, že Hyundai se založením zastupující společnosti spěchala. O tom svědčí podle něj i zcela neodpovídající předmět živnosti. "Musí dojít k tomu, že živnosti budou rozšířeny, protože tato živnost tomu neodpovídá. To jsou ta rizika, která by měla ošetřit vláda. Tyto kroky je potřeba urychleně dodělat včetně navýšení kapitálu," dodal Liška.

Podle našich informací má společnost pronájem nemovitostí v rejstříku zapsán proto, že na tuto činnost nepotřebuje živnostenský list. Také kapitál navýší až postupně z důvodu rychlosti zápisu základního jmění. Takový spěch se zápisem si ale prezident Svazu průmyslu neumí vysvětlit.

Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme