I přes celkový pokles průmyslu se některým podnikům mimořádně daří

V průmyslu se možná začíná blýskat na lepší časy. Guvernér České národní banky Zdeněk Singer řekl agentuře Bloomberg, že některé ukazatele přinášejí náznaky odrazu české ekonomiky ode dna. A některým českým podnikům se nyní opravdu daří. Celková hodnota zakázek však v českém průmyslu meziročně klesla o šest procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Transportation - elektrický regionální vlak z rodiny RegioPanter

Škoda Transportation - elektrický regionální vlak z rodiny RegioPanter | Foto: Škoda Transportation

Pro českou ekonomiku je důležitý vývoz. Exportní úspěchy slaví v poslední době plzeňská firma Škoda Transportation. Jen za prvních šest měsíců letošního roku získala zakázky za více než 17 miliard korun.

Mezi největší letos podepsané kontrakty patří dodávka šesti elektrických vlaků včetně lokomotiv německým drahám DB Regio. Do Turecka dodá podnik 60 tramvají. Dalších 15 tramvají prodá do Bratislavy. Tam pošle i 80 trolejbusů. A 50 vozů poputuje také do bulharské Sofie.

Plzeňské Škodě Transportation se vyplácí, že investovala spoustu peněz do výzkumu a vývoje. Jen za poslední tři roky to byly více než tři miliardy korun. Díky tomu jsou dnes škodovácké vozy plně konkurenceschopné a snesou srovnání s nejlepšími světovými výrobci. Často jsou dokonce lepší, a podnik proto vyhrává zahraniční tendry.

Firma nyní zaměstnává 3900 lidí. Tržby skupiny se pohybují kolem 15 miliard korun. Do státního rozpočtu loni odvedla daň ze zisku více než miliardu korun. Letos budou tržby zjevně vyšší.

Úspěch má i Sigma Group

Další českou společností, která se svými výrobky zažívá velký úspěch, je Sigma Group. Uzavřela smlouvu s ruskou státní společností Rosatom a dodá do Voroněžské jaderné elektrárny čerpací zařízení.

Hodnota kontraktu je zhruba dva miliony eur, v přepočtu asi 52 milionů korun. Za poslední čtyři roky dodala Sigma Group pro ruské jaderné elektrárny zařízení v hodnotě více než 30 milionů eur. Už dříve vybavila čerpadly i první blok Voroněžské elektrárny.

Průmysl jako takový však prochází spíš horšími časy. Podle dat Českého statistického úřadu průmyslová produkce v květnu meziročně klesla reálně o 2,2 procenta. Snižovaly se i produkční ceny, takže podniky vydělávaly ve svém souhrnu méně. Navíc hodnota nových zakázek meziročně klesla o 6 procent. To naznačuje, že ani vyhlídky nejsou příliš povzbudivé.

Jitka Hanžlová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme