I přes povodně bude cena elektřiny klesat

Na více než jednu miliardu korun zatím odhaduje ČEZ škody způsobené povodněmi na svých provozech. Podle generálního ředitele Jaroslava Míla většina vodních elektráren byla zdemolována, takže některé z nich nebudou vyrábět elektřinu ani příští rok. Přesto spoelčnost hodlá snižovat ceny elektřiny - a to dokonce až o pět procent. Přislíbil to dnes generální ředitel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer st.

Na více než jednu miliardu korun zatím odhaduje ČEZ škody způsobené povodněmi na svých provozech. Podle generálního ředitele Jaroslava Míla většina vodních elektráren byla zdemolována, takže některé z nich nebudou vyrábět elektřinu ani příští rok. "Jinak nemalé škody v řádu stamiliónů jsou na elektrárně Mělník, vzhledem k poničeným dopravním cestám je to elektrárna Chvaletice, která prostě nemá dostatek uhlí dneska, a pochopitelně v rámci skupiny ČEZ je to Ústav jaderného výzkumu v Řeži, kde ty škody se blíží čtvrtmiliardě korun. Celkově za skupinu ČEZ ty škody přesahují miliardu korun, a to jsou ty škody přímé. Pak pochopitelně jsou tady škody, které pojištěny nejsou, z nevýroby elektřiny z nemožnosti dodávat levnou energii."

Přesto by příští rok mohla pro domácnosti zlevnit elektřina o pět procent. Přislíbil to dnes generální ředitel. Podle něj už v té době bude mít ČEZ větší vliv na regionální distributory a tedy i jejich cenovou politiku. "My jsme elektrickou energii zlevnili již v letošním roce zhruba o těch 5 procent - máme to i potvrzeno nezávislým auditem a my předpokládáme, že v příštím roce budeme schopni toto zlevnění promítnout i u konečných zákazníků, tedy u obyvatel, u domácností, Bohužel v letošním roce takto levná energie se v účtech nepromítla, ale předpokládáme, že po převzetí akcií rozvodných distribučních společností budeme moci působit směrem takovým tak, aby se nízká cena elektřiny projevila i na účtech domácností."

Spojení ČEZ s regionálními distributory nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Plně elektrifikovaná domácnost, která dosud utratila za elektřinu 17 tisíc korun ročně, by po zlevnění o pět procent ušetřila za stejnou dobu téměř 900 korun.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme