I v době krize jde najít dobrou práci

I v roce 2010 na nás čeká vysoká nezaměstnanost. Podle ekonomů se má počet lidí bez práce dokonce ještě zvyšovat. Zdá se, že najít za téhle situace pořádné zaměstnání prostě nejde, opak je ale občas pravdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce - tým

Práce - tým | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zní to jako příběh z pohádky: Petr Hříbek loni vystudoval vysokou školu a rozhlížel se, co dál. Žádné velké zkušenosti nebo praxi neměl, a tak byl smířený s tím, že bude nějakou dobu bez práce, vždyť světová hospodářská krize se už blížila. Místo toho ale Petrova kariéra nabrala závratných rozměrů.

"Ten večer jsem dal na internet svůj životopis a druhý den ráno mě probudil telefon, ptali se, jestli bych měl zájem pracovat v zahraničí."

Petra prostřednictvím agentury kontaktovala belgická banka KBC. Hledala specialisty v oboru informačních technologií. Petr Hříbek nakonec uspěl mezi desítkami zájemců. To, co s počítačem v té době uměl, přitom vůbec nerozhodovalo.

"Radši vezmou člověka, o kterém zjistí, že je schopný, pružný a flexibilní a naučí ho znalosti potřebné k výkonu jeho práce, než získat někoho, kdo to už umí, ale nebude se mu třeba tady líbit."

To potvrzuje i Herwig de Preter, který má v KBC hledání nových zaměstnanců na starosti.

Potřebujeme lidi, kteří mají mezinárodního ducha

Hledač nových zaměstnanců vysvětluje: "To znamená, že dokáží pracovat v mezinárodním prostředí, jsou ochotni cestovat a nepřemýšlí jen v úzkém národním měřítku."

Jak říká de Preter, KBC si vybere schopného člověka a to, co musí umět, ho prostě naučí.

Ale příběh Petra Hříbka nekončí jen tím, že odjel pracovat do Belgie: "Ukázali mi na tři lidí, řekli mi, že jsem jejich šéf. A že do měsíce bych měl začít dělat svojí práci."

Hříbek teď má v KBC na starosti tým programátorů, kteří vyvíjejí nové aplikace - třeba pro internetové bankovnictví. A proč tahle banka hledá zaměstnance v Česku? Patří jí jedna z velkých českých bank, a tak si vychovává budoucí špičkové pracovníky pro český trh.

Ale návrat domů rozhodně nemusí být konečnou stanicí Petra Hříbka: Právě teď přemýšlí o tom, jestli pro KBC neškolit nové zaměstnance v Indii.

Pokud se chcete učit a láká vás cizina, třeba na takovouhle práci taky narazíte: Zaměstnance v Česku totiž rozhodně nehledá jen banka KBC.

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme