‚Nutně potřebujeme další pomoc.‘ Sdružení pro leteckou dopravu vyzvalo Česko, aby podpořilo aerolinky

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ve středu vyzvalo českou vládu k finanční podpoře odvětví letecké přepravy. V tiskové zprávě mimo jiné varovalo, že negativní dopady koronavirové krize na toto odvětví v České republice ohrožují desetitisíce pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing B-737 MAX8 společnosti Smartwings v Mladé Boleslavi v roce 2018.

Ministerstvo dopravy uvedlo, že o případné pomoci letecké společnosti Smartwing se stále jedná. (ilustrační foto) | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

V minulých týdnech uvedla česká letecká společnost Smartwings, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr. Ministerstvo dopravy k případné pomoci Smartwings ve středu uvedlo, že se o ní stále jedná.

Šéf Smartwings Šimáně: Potřebujeme od státu půjčit nebo garantovat až dvě miliardy korun

Číst článek

„Česká ekonomika potřebuje silnou leteckou konektivitu a zdravé odvětví letecké přepravy,“ uvedl regionální viceprezident IATA pro Evropu Rafael Schvartzman. „Vláda podnikla určité kroky na pomoc aerolinkám, naléhavě však potřebujeme další podporu,“ dodal.

IATA odhaduje, že tržby vytvářené aerolinkami na českém trhu v letošním roce kvůli koronaviru klesnou o 1,2 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard korun) a že počet cestujících se oproti loňskému roku sníží o 54 procent. V důsledku toho je podle sdružení v České republice v ohrožení téměř 30 000 pracovních míst a hrubý domácí produkt v hodnotě 1,1 miliardy dolarů generovaný leteckou přepravou.

Krize pro aerolinky

„Toto je nejnebezpečnější chvíle pro aerolinky v České republice,“ uvedl Schvartzman. „Nyní je zapotřebí vládní podpora, aby zajistila, že Česká republika bude mít životaschopné odvětví letecké přepravy, které půjde v čele hospodářské oživení,“ dodal.

‚Těžko obhajitelná.‘ Státní záruku pro Smartwings nepodporuji, řekla Schillerová

Číst článek

Ministerstvo dopravy chápe iniciativu sdružení IATA, které hájí zájmy dopravců. O případné pomoci Smartwings se podle resortu dále jedná. Ministerstvo zároveň připomnělo, že některé podpůrné kroky v rámci letecké dopravy už provedlo. Jde zejména o půlmiliardovou dotaci Řízení letového provozu a odložení faktur leteckých státních podniků dopravcům.

Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci společnosti Smartwings, podle nich jde o strategický podnik. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovala i opozice nebo odbory, podle kterých o strategickou firmu nejde.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme