IKEA je v Česku už 20 let. Své zisky zveřejnila teprve vloni

Nábytkářská společnost IKEA dnes slaví 20 let existence na českém trhu. Svým příchodem ho navíc zásadně poznamenala. S její jménem je ale také spojena kontroverze. Ikea dlouho odmítala zveřejňovat hospodářské výsledky, v některých zemích je obviňována z rasové diskriminace nebo nízké kvality svých výrobků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEA (ilustrační foto)

IKEA (ilustrační foto)

IKEA poprvé zveřejnila své zisky vloni. Učinila tak poprvé po 67 letech. „Tato firma nemá důvod výsledky zveřejňovat. Většina velkých světových firem, u kterých jsme zvyklí, že výsledky zveřejňují, jsou obchodovány na akciových trzích. IKEA je soukromým subjektem a tuto povinnost nemá,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský ve Světě o desáté.

Zcela jasný není ani podíl firmy na českém trhu. Moravanský ale odhaduje, že se bude pohybovat pod deseti procenty. IKEA má totiž v Česku jen čtyři obchodní domy – dva v Praze a po jednom v Brně a v Ostravě. Regionální oblasti ale nepokrývá.

V celé Evropě existují firmy, které se snaží obchodní model IKEA napodobit, ale nedaří se jim to. „Ikea částečně přenáší výrobní náklady na zákazníka. Prodávají nehotové výrobky, jakési stavebnice, které si musí zákazník sám doma složit. IKEA se pak snaží profilovat jako dodavatel levného nábytku. To je také věc, která má konkurenční potenciál,“ popsal strategii firmy Moravanský.

České zákazníky nicméně tato firma pocházející ze Švédska a stavící na jednoduchosti a strohosti oslovila. Navíc přišla do České republiky relativně brzo, zatímco ostatní velké nábytkářské řetězce přišly až později. „Pro české spotřebitele je také atraktivní zvolený marketingový koncept IKEA, i když velká dominance úplně nenastává. Ostatní konkurenční řetězce mají své místo na trhu,“ uzavřel analytik společnosti Cyrrus.

Alice Kottová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme