Indexy důvěry v českou i německou ekonomiku naznačují pozvolné oživení

Ekonomika by měla pokračovat v oživení. Růst bude sice pomalý, ale jistý. Naznačují to indexy důvěry, které dnes vyšly v České republice i u našeho největšího obchodního partnera v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Index podnikatelské nálady v Německu se institutu Ifo v září zvýšil už pátý měsíc po sobě.

Optimismus roste hlavně ve zpracovatelském průmyslu, kde je momentálně nejvyšší od června 2011. A to je dobrá zpráva, protože právě zpracovatelský průmysl je motorem ekonomiky.

Menší nadšení nad vyhlídkami v příštích měsících panuje v německém stavebnictví a velkoobchodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indexy důvěry v českou i německou ekonomiku rostou. Zaměřila se na ně redaktorka Jitka Hanžlová

Na druhé straně se zlepšila nálada maloobchodu. Z toho se dá celkem zřetelně vyvodit, že oživení tamního hospodářství bude dál pokračovat, i když asi pomaleji, než by si mnozí podnikatelé přáli. Cesta vzhůru bude pomalá, ale jistá.

Podle Českého statistického úřadu vzrostla důvěra v českou ekonomiku v září už druhý měsíc za sebou a viditelně se zlepšila napříč odvětvími. Ale i tady platí, že menšími optimisty jsou stavbaři a obchodníci.

S opatrností obchodů souvisí i to, že důvěra spotřebitelů, která je součástí toho celého ukazatele, sice v září vzrostla o výrazných 15 bodů, ale stále je v záporných číslech. Lidé zkrátka čekají, až začně přibývat pracovních míst a porostou platy.

V lepší časy věří i menší firmy

Na druhé straně podstatně vzrostla důvěra v český průmysl. Naději, že by tam mohla pracovní místa přibývat, podporuje i další průzkum, jehož výsledky dnes vyšly.

Podle barometru Hospodářské komory, zaměřeného na malé a střední podniky, čeká lepší vývoj ve druhé polovině letošního roku téměř 36 procent firem. To je nejlepší výsledek za poslední tři roky.

Zároveň téměř čtvrtina podnikatelů uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla letos v prvním pololetí příznivější než v předchozím období. Osm procent malých firem plánuje přibírat další zaměstnance.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme