Indexy měřící míru obav na trhu posilují

Po oslavě smrti Usámy bin Ládina, zejména v USA, přišlo na trzích vystřízlivění. Americké akcie skončily po úvodních ziscích v červených číslech. Stejně tak se i cena ropy po emocemi poháněné korekci opět zvýšila. Navíc, v podstatě všechny indexy měřící míru obav na trhu posilují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Někteří analytici to připisují obavám z možné pomsty militantů za smrt svého vůdce. Jak například informovala televizní stanice al-Arabiya, Taliban už vyhrožuje, že zaútočí na americké a pákistánské cíle. Dá se tak počítat s tím, že trh teď bude citlivě reagovat na každou zprávu o čemkoliv, co ‚zavání‘ terorismem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na trzích komentoval ve Světě o osmé analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

„Určitě bude trh po nějakou dobu nervózní a bude očekávat, jestli nedojde k odvetě, a na jakékoliv zprávy o tom, že se někde objevilo podezření, nebo že skutečně došlo k teroristickému útoku, bude reagovat velmi citlivě,“ potvrdil ve Světě o osmé analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

„Pokud by k něčemu skutečně došlo, tak velmi pravděpodobně uvidíme značnou prudkou reakci – jak říkám, trh nikdy nemůže dopředu odhadnout, k čemu přesně dojde,“ doplnil.

Z napětí diktovaného geopolitikou by podle něj mohla profitovat aktiva, která jsou považovaná za bezpečná, například zlato, které je v současné době hodně populární.

„Na nějakou dobu by to mohlo také pomoci některým měnám, které jsou pokládány za bezpečné, specificky švýcarskému franku a japonskému jenu. Konečně, pokud trh bude skutečně delší dobu nervózní, tak částečně z toho mohou profitovat bezpečné státní dluhopisy, například německé,“ uvedl Mokráš.

Indexy měřící míru nejistoty a nebo obav na trhu, jako je VIX a nebo SKEW, rostou – experti se shodují, že z mnoha důvodů. Podle Luboše Mokráše to lze brát jako varování, že se blíží potíže.

„Já si myslím, že ano, že trhy cítí, že se skutečně hromadí potenciální problémy; skutečně to není jenom terorismus, ale je to například i dluhová krize v Evropě a neuspokojivý vývoj rozpočtové situace v USA, můžou to být i problémy v Asii, například v Číně. Takže trh skutečně cítí, že možná byl v poslední době až příliš optimistický, a růst těch indikátorů rizika ukazuje, že si uvědomuje, že situace zdaleka není úplně bezproblémová,“ uzavřel analytik Mokráš ve Světě o osmé.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme