Indie jedná o nákupu plynu z Íránu, USA jsou proti

Indie by mohla začít od Íránu prostřednictvím takzvaného mírového potrubí nakupovat zemní plyn. Tvrdí to alespoň indický list Hindustan Times s tím, že je právě tato možnost jedním z hlavních témat nynějšího indicko-íránského summitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Pokud by se Indie skutečně rozhodla k projektu připojit, doplní tak Pákistán, který dohodu o stavbě potrubí z Íránu i přes odpor americké administrativy už na počátku tohoto týdne podepsal. Pokud odmítne, je možné, že se do projektu zapojí Čína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor Romana Chlupatého s Ali Fathollah-Nejadem

Jak přitom v rozhovoru s Romanem Chlupatým řekl íránsko-německý akademik a publicista Ali Fathollah-Nejad, nejen proto chtějí Spojené státy a další velmoci stavbě kontroverzního potrubí zabránit.

„Taková změna by mohla vést k zásadnímu přerozdělení sfér vlivu na euroasijském kontinentu. Právě proto Washington sabotuje projekt takzvaného mírového potrubí mezi Íránem, Pákistánem a Indií,“ řekl Nejad.

Pákistán ale považuje zajištění dodávek energií z Íránu za otázku svého národního zájmu. Indie, která se dostala pod silný nátlak USA, se zatím drží zpět.

Plynovodu se bojí i Rusko

Potrubí, které by mohlo přivést energie až do Číny považují podle Nejada za hrozbu nejen Američané, ale zřejmě i Rusové.

„USA si nepřejí, aby se Írán stal přirozenou a silnou mocností v regionu Blízkého východu. Nepřeje si to ani Rusko a Čína. Tyto země využívají Írán k vlastním cílům,“ dodal íránsko-německý publicista.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme