Indie otevře burzu zahraničním investorům

Indie se chystá otevřít svoji burzu zahraničním investorům. Ti museli až doposud na indickém akciovém trhu investovat nepřímo. Indie tak chce liberalizovat svoji ekonomiku a přilákat zahraniční investory. Od nich si stát slibuje především stabilizaci svého trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Ilustrační foto

Burza. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, worradmu

„V poslední době jsou v módě takzvané rozvíjející se trhy ze skupiny BRIC – Brazílie, Rusko, Indie, Čína. Jedná se o velké světové ekonomiky, jejichž význam postupně narůstá, a proto si myslím, že bude i větší poptávka ze strany řady institucionálních investorů, tedy velkých hráčů na finančních trzích, doplnit i tituly z tohoto regionu více do portfolií. Prozatím je to relativně obtížné,“ řekl hlavní analytik společnosti Patria David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O indické burze mluví hlavní analytik společnosti Patria David Marek ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Uvedl také, že Indie je známá tím, že se sem přesouvá čím dál tím více služeb v oblasti IT, takže IT sektor může být určitě zajímavý pro investory.

„Průmyslový sektor je v Indii poměrně velký a nabízí řadu titulů, které by mohly být zajímavé,“ uvedl David Marek.

Indická ekonomika v poslední době stagnuje. Hrubý domácí produkt by měl podle analytiků za fiskální rok do konce března 2012 růst pod sedmi procenty.

„Výhled pro indickou ekonomiku je solidní, má před sebou velký potenciál. Dokonce se většinou odhaduje, že je ještě větší než čínská ekonomika, protože ta už roste dlouhou dobu rychlým tempem. Indie má stále ještě co dohánět,“ řekl analytik.

Problémem Indie, který by mohl na nějakou dobu i zbrzdit ekonomický růst, je podle něj inflace – s vysokou inflací Indie bojuje už dlouho.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme