Individuální spoření na penze dostalo ve sněmovně zelenou

Sněmovna dnes hlasy koaličních poslanců schválila tři zákony důchodové reformy, která zavádí individuální spoření. Opozice zákony odmítá, zřejmě tak neprojdou senátem, který levice ovládá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek, premiér Petr Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr financí Miroslav Kalousek, premiér Petr Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Zdroj: ČTK

Vládní reformu důchodů tvoří celkem tři zákony. První o důchodovém spoření, upravuje vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co přinese reforma penzí, vysvětlil ve Stalo se dnes poslanec TOP 09 Stanislav Polčák

Lidé si budou moci na individuální účty převádět 3 procenta ze sociálního pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě částku ve výši 2 procent ze svého.

Penzijní společnosti budou muset spravovat tyto peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém. Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření, které bude tvořit třetí pilíř. Třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh.

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta jako úspěch své strany považuje to, že spoření v soukromých fondech bude dobrovolné. „Nyní nás nicméně v rámci dokončení debaty k důchodové reformě čeká v rámci daňové reformy takzvaná mezigenerační solidarita. Tedy aby pan ministr financí zajistil to, že si občané České republiky, kteří pracují, budou moct odečíst 1 procento ze sociálního pojištění ve prospěch svých rodičů,“ řekl Bárta.

Zákony senátem asi neprojdou

Důchodovou reformu odmítla opozice. K řadě výhrad, které k druhému pilíři penzijní reformy vlády Petra Nečase opozice má, patří ta, že pokud soukromé penzijní fondy zkrachují, lidé o peníze přijdou. To ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl.

„Nemůže se stát, že v případě ekonomického kolapsu jakéhokoli fondu, klient přijde o prostředky. Ty zůstávají v penzijním systému,“ řekl Kalousek. Opozice ale o tom pochybuje. „Můžete se desetkrát zaklínat tím, že tam jsou různé programy, konzervativní, méně konzervativní nebo třeba dobrodružné. Ale není tam žádná skutečná legislativní státní garance,“ zdůraznil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Opozice už se dala slyšet, že se postará v případě pro ni úspěšných voleb o to, aby druhý pilíř důchodové reformy zrušila nebo výrazně upravila. Teď se předlohou bude zabývat senát. Je tedy pravděpodobné, že zákony na půdě horní komory parlamentu, kterou levice ovládá, neprojdou.

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák je ale přesvědčen, že poslanci případné veto horní komory přehlasují a reformu definitivně schválí.

„Já si myslím, že dnešní hlasování ve sněmovně naznačilo, že odpovědných poslanců je více než 101, a pevně věřím tomu, že každý ze členů vládní koalice tento návrh podpoří. A že ani sociální demokracie, kdyby se nedej bože za pár let ujala moci, ho ani nezmění. Že je to plané vyhrožování,“ konstatoval Polčák ve Stalo se dnes.

Věra Pfeifferová, mta, Alice Kottová, Martina Spěváčková, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme