Indové se bouří proti možné korupci při prodeji uhlí

V hlavním městě Indie Dillí protestují lidé proti korupci. Nepokoje vyvolal poslední skandál kolem vládního prodeje uhlí. Podle auditorské zprávy prodělala Indie na tomto obchodu 33 miliard dolarů. Ministerský předseda Manmóhan Singh totiž nabídl odkup práv na těžbu uhlí pouze jedné firmě. Policie teď chrání jeho dům, před kterým se demonstranti scházejí. O víkendu došlo i na slzný plyn a vodní děla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V hlavním městě Indie Dillí protestují lidé proti korupci

V hlavním městě Indie Dillí protestují lidé proti korupci | Zdroj: Reuters

„První informace o pochybení se v indických médiích objevily už v březnu, ale byly z předběžné auditorské zprávy. Tyto výsledky nebyly oznámeny veřejně a byly vzápětí popřeny samotnými auditory. Centrální kancelář pro kontrolu, která zprávu vyhotovuje, zaslala tehdy premiérovi dopis, že detaily ze zprávy jsou zatím pouze předběžné,“ vysvětluje Alice Rezková, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci při prodeji uhlí v Indii mluvila na Rádiu Česko Alice Rezková, analytička Asociace pro mezinárodní otázky

„Od března případ prověřují různé komise a až nyní byla předložena finální verze zprávy, která vyčísluje nižší ztrátu než první zpráva. Proto se protesty objevily až nyní,“ pokračuje Rezková.

Premiér Manmóhan Singh by se k aféře měl dnes vyjádřit. Celá vláda se ale hájí tím, že postupovala standardním způsobem. Tímto systémem se uhelné doly alokují v Indii od roku 1993.

„Podle podmínek, které byly platné v té době, nebylo nutné vypisovat konkurz. Doly rozdělovala komise ve výběrovém řízení, do kterého se firmy hlásily. Od roku 2005 se vláda snaží prosadit zákon o rozdělování nerostného bohatství prostřednictvím aukcí. Tento zákon nebyl kvůli opozici přijat. Podařilo se to až v roce 2010,“ říká Rezková.

Korupce je v Indii velkým problémem. Podle Rezkové je příčinou přebujelý administrativní systém. V Indii je například 54 ministerstev.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme