Odhad letošní inflace se podle centrální banky zvýšil. Ekonomika ale poroste rychleji, tvrdí v prognóze

Česká národní banka ve čtvrtek zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok ho naopak zhoršila. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,3 procenta a příští rok o 1,1 procenta. V předchozí květnové prognóze banka letos počítala s růstem o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Peníze, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Centrální banka zvýšila i odhad inflace, letos podle ní vystoupá na průměrných 16,5 procenta. V květnu odhadovala růst na 13,1 procenta. V příštím roce ČNB počítá s poklesem spotřebitelských cen na 9,5 procenta.

Česká národní banka ponechala základní úrokovou sazbu, je to poprvé po sérii sedmi zvýšení

Číst článek

V květnu odhadovala snížení na 4,1 procenta. Na rostoucí inflaci bude mít vliv zdražování elektřiny a plynu. Právě cenami energií je podle Michla tlumena spotřeba domácností. Nezaměstnanost ale zůstává nízká, dodal.

Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání bankovní rady o tom informoval nový guvernér ČNB Aleš Michl. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

V nové prognóze ČNB předpokládá v letošním roce průměrný kurz koruny 24,80 koruny za euro. Příští rok by měl kurz být 25,70 koruny za euro. V květnu odhadovala letošní kurz na 24,20 koruny za euro a pro příští rok 24,30 koruny za euro. Michl několikrát zopakoval, že ČNB bude bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny

Ministerstvo financí v posledním dubnovém odhadu počítalo s růstem ekonomiky v letošním roce o 1,2 procenta. V lednu resort předpokládal zlepšení o 3,1 procenta. Zároveň úřad předpokládá proti lednovým odhadům vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu uváděl pro letošní rok inflaci 8,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme