Nejvyšší inflace od roku 2008. V listopadu zrychlil meziroční růst na šest procent

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici v průměru očekávali listopadovou inflaci na úrovni 6,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procent | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace v eurozóně je nejvyšší od vzniku eura. V listopadu vystoupala na 4,9 procenta

Číst článek

Meziroční růst cen zrychlil v pátém měsíci za sebou. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o pět procent a ceny služeb o 7,5 procenta.

Více platili lidé letos v listopadu například i za bydlení. Cena nájemného z bytu se zvýšila o 3,7 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu zdražily o téměř deset procent, vodné a stočné shodně o 5,5 procenta a tuhá paliva o 6,5 procenta.

O čtvrtinu dražší máslo

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Za stravování a ubytování platili lidé o 7,6 procenta více než před rokem. Mezi potravinami výrazně zdražilo například máslo, které stálo zhruba o čtvrtinu více než loni. Brambory byly letos dražší o více než pět procent. Mírně naopak zlevnilo ovoce.

Mezinárodní měnový fond: Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta, méně, než se čekalo

Číst článek

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Pohonné hmoty proti říjnu zdražily o 4,4 procenta a automobily o procento. Rostla také cena zeleniny, ovoce, másla, sýrů a tvarohů nebo drůbežího masa.

Ve srovnání s říjnem naopak zlevnily energie. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta.

„Tento pokles spotřebitelských cen byl důsledkem prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ snížení o 1,0 procentního bodu,“ uvedl ČSÚ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme