Inflace zrychluje, nejvíc rostly ceny potravin a pohonných hmot

Čechům se prodražují nákupy. Může za to hlavně květnová inflace. Spotřebitelské ceny zrychlily růst meziročně o 2,2 procenta. Důvody strmějšího růstu vnímané inflace leží především v oživení růstu cen potravin a citelném navýšení cen pohonných hmot, řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny různých výrobců v obchodě

Potraviny různých výrobců v obchodě | Foto: Lucie Pařízková / Empresa Media | Zdroj: Profimedia

Mléčné výrobky, ovoce, zelenina ale i služby. To všechno v průběhu května Čechům zdražilo. Víc platili řidiči i za tankování na čerpacích stanicích. 

Index vnímané inflace je pohledem na cenové pohyby blízkým vnímání běžných spotřebitelů.

„Největší meziměsíční přírůstek jsme zaznamenali u cen pohonných hmot, které vzrostly dokonce o 4 procenta, takže na čerpacích stanicích si spotřebitelé připlatí nejvíce,“ potvrdil analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Inflace v Česku zrychlila, mizí kvůli ní i úspory

Číst článek

V dubnu se index vnímané inflace ocitl pod hodnotou oficiální inflace v návaznosti na to, jak kulminovalo zvolňování růstu cen potravin a opadl efekt elektronické evidence tržeb. Květnová data však podle Rožumberského naznačují, že šlo jen o přechodnou záležitost. Rostoucí ceny pohonných hmot udrží vnímanou inflaci nad oficiální i v nejbližších měsících, odhadl.

Ceny rostou už druhý měsíc v řadě. Podle Jana Bureše, hlavního ekonoma společnosti Patria, tak Česká národní banka může zvýšit úrokové sazby dřív.

„Dalšími argumenty pro urychlení jsou v tuto chvíli slabší koruna a o něco rychlejší růst mezd. Očekávám proto, že Česká národní banka nejpozději v srpnu sáhne k dalšímu zvýšení úrokových sazeb,“ odhadoval Bureš.

V srpnu by tak opět mohly vzrůst o čtvrt procentního bodu na jedno procento.

Barbora Kladivová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme