Inflace v eurozóně je nejvyšší od vzniku eura. V listopadu vystoupala na 4,9 procenta

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu vystoupila na 4,9 procenta, a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety. Zvýšila se tak ze 4,1 procenta v říjnu, zejména kvůli pokračujícímu zdražování energií. Ve svém rychlém odhadu to v úterý oznámil statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, tato data budou zveřejněna v polovině prosince.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro, měna, peníze

euro, měna, peníze | Zdroj: Reuters

Podle odhadu se ceny oproti říjnu zvýšily o 0,5 procenta. Růst inflace, který podle ekonomů souvisí s hospodářským oživením doprovázeným zdražováním energií a nedostatkem některých surovin, pokračuje už od konce léta.

Mezinárodní měnový fond: Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta, méně, než se čekalo

Číst článek

I v listopadu se na její výši podílely především energie, které meziročně zdražily o 27,4 procenta (v říjnu o 23,4 procenta). Zrychlil ale i růst cen služeb (2,7 procenta), neenergetického průmyslového zboží (2,4 procenta) a potravin, alkoholu a tabákových výrobků (2,2 procenta).

Listopadová inflace výrazně překonala odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali její růst na 4,5 procenta. Zároveň téměř o tři procentní body přesáhl dlouhodobý cíl Evropské centrální banky (ECB), který je na dvou procentech.

ECB na rozdíl od některých analytiků nadále očekává, že se inflace v průběhu příštího roku vrátí ke stanovenému cíli. Prezidentka ECB Christine Lagardeová nedávno řekla, že banka proto neplánuje na současný výkyv reagovat zpřísněním měnové politiky. To by podle ní omezilo příjmy domácností a v důsledku mohlo výrazně zpomalit hospodářský růst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme