Inflace v eurozóně v únoru vystoupila na rekordních 5,8 procenta

Míra inflace v zemích eurozóny v únoru vystoupila na 5,8 procenta, což je další rekord od zavedení eura před dvaceti lety. Ve svém rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Stejně jako v předchozích měsících se zvyšovaly hlavně ceny energií a potravin. V lednu inflace činila 5,1 procenta. Rychlý odhad neobsahuje data za celou Evropskou unii.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Ceny energií se v únoru meziročně zvýšily o 31,7 procenta, ceny potravin, alkoholu a tabáku pak vzrostly o 4,1 procenta. Ceny neenergetického průmyslového zboží stouply o tři procenta a ceny služeb o 2,5 procenta.

Inflace v lednu stoupla na 9,9 procenta. Spotřebitelské ceny vzrostly nejvíc od roku 1998

Číst článek

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, zrychlila na 2,9 procenta z lednových 2,4 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku ceny vzrostly o 2,7 procenta.

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje žádné bližší podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní statistický úřad 17. března.

Vysoké náklady na energii snižují kupní silu domácností a marže podniků, mají i negativní dopady na investice. Pravděpodobně zvýši i ceny dalšího zboží a služeb, zejména potravin, protože zemní plyn je největším nákladem při výrobě hnojiv, upozorňují analytici.

Vzhledem k prudkému růstu cen energií kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu je podle analytiků téměř jisté, že inflace v nadcházejících měsících zrychlí. V letošním roce by se mohla v průměru pohybovat kolem pěti procent, což je více než dvojnásobek cíle ECB.

Protože cenové tlaky narůstají už několik měsíců, analytici se domnívají, že ECB na svém zasedání 10. března urychlí odchod od mimořádně uvolněné měnové politiky. Další plány ale hatí válečný konflikt. Ten pravděpodobně zvýší inflaci nad všechny dosavadní prognózy, ale v delším horizontu, který je pro centrální banku relevantnější, je pro ekonomický růst i pro inflaci negativní.

Trhy ještě před několika týdny počítaly v letošním roce se zvýšením úroků o půl procentního bodu. Nyní vidí zvýšení pouze o 0,15 procentního bodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme