Inflace je na čtyřech procentech, nejvýše od ledna 2002

Ceny zboží a služeb jdou rychle nahoru. Zatímco v září byla inflace jen 2,8 procenta, minulý měsíc vyskočila na čtyři procenta, což je nejvíc za posledních pět let. Takový posun nečekali ani ekonomové. Počet lidí bez práce je naopak nejnižší za posledních devět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zvýšení dolní sazby DPH

zvýšení dolní sazby DPH | Foto: Alena Palečková

Na meziročním růstu se podle Českého statistického úřadu podílelo hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů, ale i bydlení a dopravy.

Z potravin nejvíce meziročně podražilo mléko o 39,7 procenta, o více než deset procent se zvýšily ceny sýrů, másla, mouky a ovoce. O 27,7 procenta více zaplatili kuřáci za tabákové výrobky.

U nákladů na bydlení se meziročně zvýšily ceny nájemného, které vzrostlo o 9,7 procenta, v bytech s regulovanými cenami dokonce o 17 procent. Lidé si připlatili také za vodné a stočné, elektřinu, plyn a tuhá paliva, v dopravě za pohonné hmoty.

Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,6 procenta. Růst cen způsobilo z převážné části zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Zvýšily se ceny mléčných výrobků, samotného mléka o 14,8 procenta. Téměř o třetinu podražila plodová zelenina, lidé více zaplatili i za pekárenské výrobky.

Ekonomové přitom upozorňují, že zdražování zdaleka nekončí. V lednu by se tak inflace podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa mohla vyšplhat až nad pět procent. "My očekáváme konkrétně k 5,5 procenta meziročně. Je to zejména díky růstu regulovaných položek, ať už například nájemné, plyn, elektřina a teplo, ale také dálniční známka, televizní poplatek či poštovní služby," řekl Škop.

Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla na 5,8 procenta ze zářijových 6,2 procenta. Podle ministerstva práce a sociálních věcí jde o nejnižší údaj za posledních devět let. Úřady evidovaly ke konci měsíce 348.842 lidí bez práce.

Analytici pokles pod šestiprocentní hranici čekali. Snížení nezaměstnanosti přičítají především sezónnímu vývoji, kdy ještě do práce nastupují absolventi škol, a velmi příznivému vývoji ekonomiky, s nímž souvisí hlad průmyslu i služeb po nových pracovních silách.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme