Inflace je nejvyšší za dva a půl roku

Nejvyšší meziroční růst spotřebitelských cen za poslední dva a půl roky hlásí statistikové. Ceny zboží a služeb se za poslední měsíc - při porovnání s loňským srpnem - zvýšily o 3,4 procenta. Hlavním důvodem je zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty u služeb. Vývoj inflace je přitom v souladu s prognózami České národní banky i analytiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle analytika společnosti Wood and Company Tomáše Pilaře stojí za srpnovým růstem hlavně zdražení služeb v důsledku změny sazby DPH. "Zrychlení meziročních cen nastalo především kvůli růstu cen potravin a nealkoholických nápojů. Za růstem cen stál i růst cen tabákových výrobků. Trh i Česká národní banka teď budou čekat na zveřejnění růstu hrubého národního produktu za 2. čtvrtletí letošního roku. To bude v pátek a napoví, jak rychle by se mohly zvyšovat úrokové sazby."

Nahoru šly také ceny pohonných hmot, především nafty. Dražší jsou i některé potraviny, potvrdil dnes Ladislav Pištora z ČSÚ. "V případě pekárenských výrobků a obilovin o 13,6 procenta, u mléka, sýrů, vajec o 3,8 procenta. Samozřejmě jsme zaznamenali i některé poklesy. Poklesla třeba cena brambor o 22,6 procenta."

Inflace se ani na podzim nezastaví, upozorňuje řada analytiků. Hned v září zdraží třeba plyn, připomíná Pavel Sobíšek z HVB Bank. "Meziročně by tak v říjnu měla podle mého odhadu inflace dosáhnout 3,8 procenta a na stejné úrovni by se mohla udržet do konce roku."

Markéta Kaclová, Vít Dvořák, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme