Inflace je v eurozóně vyšší, než na kterou jí cílí ECB

V mnoha evropských zemích začíná růst inflace. Spotřebitelské ceny v eurozóně se v prosinci zvýšily o 2,2 procenta a po dvou letech tak poprvé rostly rychleji, než si centrální banka přeje. Britský premiér Cameron před zasedáním bankovní rady připustil, že vzhledem k růstu cen na straně jedné a potřebě podporovat ozdravení ekonomiky na straně druhé má banka před sebou nelehký úkol. To samé platí i o dalších centrálních bankách v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Většina ekonomů čeká, že se dnes rady Britské národní banky i Evropské centrální banky (ECB) po měnovém zasedání k inflaci sice vyjádří, nic konkrétního ale nepodniknou.

„Rovněž čekáme, že centrální banky nepodniknou patrnou změnu v měnové politice. Avšak v případě ECB trh bude stále sledovat vyjádření k návrhu možného rozšíření záchranného balíku eurozóny a také možnost provádění takzvané duální měnové politiky,“ řekl na Rádiu Česko Jaromír Šindel ze Citibank.

Přehrát

00:00 / 00:00

inflace.mp3

Důvodem, proč centrální banky aktuálně nezasáhnou je podle něj to, že v současné době stále dochází k relativně nízkému růstu ekonomik v eurozóně jako celku.

„ECB samozřejmě vidí rizika růstu silnějšího, které vidíme v Německu. Ale pokud se v Německu ten růst nepřelije do vyšších mzdových požadavků a vyšších inflačních tlaků, bude ECB nadále rozdělená stále nízkou aktivitou v jižním křídle eurozóny versus silnému růstu v Německu,“ vysvětlil.


Další zvýšení cen potravin i energii

Inflaci v Evropě pohánějí zejména vnější faktory - hlavně rychle rostoucí ceny potravin. A podle ekonomů tak tomu bude i nadále.

„Naše nová prognóza na komodity vidí další zvýšení cen nejen potravin, ale i energii. S ohledem na prováděnou měnovou politiku v klíčových centrálních bankách, ale zároveň s ohledem na negativní faktory, ať už to jsou současné povodně v Austrálii, které zvyšují ceny komodit, nebo záplavy, kterými trpí Latinská Amerika,“ přiblížil.

Centrální banky si podle něj nemohou dovolit delší dobu tyto faktory ignorovat. „Centrální banky neignorovaly ani předchozí vývoj a nebudou to dělat ani v budoucnu. Ale je zřejmé, že budou muset přistoupit k nějakým aktivnějším krokům a nejen k pasivním,“ uvedl.

ECB přistoupí ke zvýšení sazeb dříve, než se čekalo

Rozdělení mezi růstem v Německu a jižním křídle eurozóny, ale i současná inflace může podle něj v případě Evropské centrální banky pravděpodobně způsobit zvýšení sazeb v druhé polovině roku.

„Což je v rozporu s předcházejícími očekáváními, kdy většina trhu čekala relativně stabilní úrokové sazby po celý letošní rok,“ vysvětlil.

Podle něj ke zvýšení sazeb přistoupí dříve, než se čekalo, i Česká národní banka. „My udržujeme naši prognózu, která počítala s růstem sazeb ve druhém čtvrtletí. Tudíž je to dříve než ČNB avizovala v listopadové predikci, která vlastně posouvala to zvýšení až ke konci roku 2011,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme