Inflace v lednu stoupla na 9,9 procenta. Spotřebitelské ceny vzrostly nejvíc od roku 1998

Inflace v Česku v lednu meziročně zrychlila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen byl nejvyšší od července 1998, kdy činil 10,4 procenta. Vývoj ovlivnily zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu, které zveřejnil v pondělí. Analytici v průměru očekávali obdobnou inflaci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Vývoj ovlivnily zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny stouply v letošním prvním měsíci podle Českého statistického úřadu nejvíce od ledna 1993, a to o 4,4 procenta.

I v tomto případě se na nárůstu cen podepsalo zvýšení nákladů na bydlení, kde elektřina proti prosinci zdražila o téměř 39 procent a zemní plyn o 31 procent.

Částečně to bylo ovlivněno návratem DPH u cen elektřiny a zemního plynu, uvedli statistici. Vedle toho byly meziměsíčně vyšší i ceny potravin, alkoholu a dovolených.

Proti loňskému lednu v bydlení zdražila elektřina o 18,8 procenta a zemní plyn o 21,5 procenta. O více než deset procent stouply i ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytů, ceny tepla a teplé vody a tuhých paliv.

Nájemné bylo meziročně dražší o 4,3 procenta, vodné o 5,3 procenta a stočné o 6,4 procenta. Další v pořadí vlivu na meziroční inflaci byla doprava, kde o 11 procent zdražila auta a o 28 procent pohonné hmoty a oleje.

Ekonom Hampl: Zvykli jsme si, že stát expanduje bez limitů. Za čtyři roky se zvětšil o polovinu

Číst článek

Mezi potravinami, které rovněž výrazně ovlivnily lednový meziroční index inflace, stouply o 9,4 procenta ceny pekárenských výrobků a obilovin, o 7,2 procenta ceny mléčných výrobků, a o téměř 26 procent ceny olejů a tuků.

O necelá dvě procenta zdražilo i ovoce, zatímco o měsíc dříve jeho cena meziročně klesla. Například polotučné trvanlivé mléko a brambory byly v lednu proti stejnému měsíci předchozího roku dražší o 16 procent a cukr o 21 procent.

O 17,4 procenta stouply proti loňskému lednu i ceny oděvů.

Ceny zboží úhrnem vzrostly v lednu meziročně o 10,5 procenta a ceny služeb o 8,8 procenta. Meziměsíčně byly ceny zboží úhrnem vyšší o 5,9 procenta a ceny služeb o 2,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme