Inflace meziročně zpomalila na 1,7 procenta

Meziroční růst cen v Česku v červenci mírně zpomalil o jednu desetinu na 1,7 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Vliv na vývoj inflace v Česku mělo v červenci podle statistiků sezónní zvýšení cen dovolených s komplexními službami. Zlevňovalo naopak oblečení a obuv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o inflaci okomentovala na Rádiu Česko Stanislava Hronová z VŠE v Praze

Stanislava Hronová z Vysoké školy ekonomické v Praze nepředpokládá výrazné zvyšování cen ani v příštích měsících.

„Je tu působení zvýšení ceny pohonných hmot, oproti loňskému roku se zvýšily ceny potravin, bydlení, ale zatím tendence nejsou takové, aby Česká republika měla mít výrazným způsobem s mírou inflace problémy,“ uvedla Hronová.

Zatímco tedy tuzemskou ekonomiku růst cen netrápí, čínské domácnosti v červenci čelily zdražení zboží a služeb o 6,5 procenta. Tamní inflace tak vyšplhala na 37 měsíční maximum. Důvodem je podle Hronové hlavně rychlý růst čínské ekonomky.

„Na druhé straně evropské země se drží s inflací i s ekonomickým vývojem v rozumných mezích. Inflace v rámci Evropské unie je v průměru kolem tří procent, u nás je to pod dvě procenta, takže se stále držíme v mezích, které jsou přijatelné,“ dodala Hronová.

Někteří experti nicméně varují, že vysoké inflaci bude zanedlouho čelit celý svět. Tvrdí, že by mohlo dojít až o dvojciferný růst cen.

„Bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet ekonomika Spojených států. V současné době si myslím, že změny, které v USA nastaly, budou mít jen pomalý dopad,“ nepotvrzuje pesimistické odhady Stanislava Hronová.

Viktorie Hošková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme