Ceny výrobců v červnu dále meziročně rostly. Nejvíce v zemědělství, a to o 42,5 procenta

Meziroční růst cen výrobců pokračoval v Česku i v červnu a ve většině oborů zrychlil. Nejvíc, o 42,5 procenta, se zvýšily ceny v zemědělství, které o měsíc dříve meziročně stouply o 39,2 procenta. V průmyslu zrychlil růst cen z květnových 27,9 na 28,5 procenta. Vyplývá to z informací, které ve středu na webu zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zemědělství, ilustrační foto

U zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 4,4 procenta, v průmyslu o 1,4 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mírný pokles statistici zaznamenali u stavebních prací, kde meziroční nárůst zpomalil z 13,5 na 12,8 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly v červnu meziročně vyšší o 6,2 procenta, zatímco v květnu stouply o 5,8 procenta. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. U zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 4,4 procenta, v průmyslu o 1,4 procenta. Stavební práce podle odhadů ČSÚ zdražily meziměsíčně o procento. Ceny tržních služeb pro podniky v meziměsíčním srovnání stagnovaly.

Inflace v Evropské unii vystoupila na 9,6 procenta. Nejvyšší je v pobaltských státech

Číst článek

V zemědělství zdražovala především rostlinná výroba, ve které ceny stouply meziročně o více než 58 procent. Obiloviny zdražily oproti loňskému červnu o 68,5 procenta, olejniny o téměř tři pětiny a brambory o 39,2 procenta.

V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o 23,5 procenta. Ceny skotu stouply skoro o třetinu a mléko zdražilo o čtvrtinu.

U průmyslových výrobců se podle ČSÚ meziročně nejvíce zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry se stouply o 44,6 procenta. Chemické látky podražily o téměř 46 procent a kovy a kovodělné výrobky o necelou třetinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly proti loňskému červnu vyšší o 21 procent.

Ceny stavebních prací se v červnu meziročně zvýšily o 12,8 procenta. Ceny stavebních materiálů a výrobků byly vyšší o téměř 26 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme