Inflace v Německu v listopadu vystoupila na šest procent, nejvýše od roku 1992

Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v listopadu zrychlil na šest procent, a dostal se tak nejvýše za posledních 29 let. Na základě předběžných údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie to v pondělí oznámil spolkový statistický úřad. Podle domácí metodiky výpočtu pak inflace vystoupila na 5,2 procenta.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eura

Eura | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny v poslední době tlačí vzhůru zejména dražší energie a také problémy v dodavatelských řetězcích. Statistický úřad ale zmiňuje i nízkou cenovou hladinu v roce 2020.

Podle neharmonizovaných údajů inflace překonala očekávání analytiků v anketě agentury Reuters. Ti předpokládali, že se inflace zvýší na pět procent. V říjnu činila 4,5 procenta. Inflační hodnotu začínající pětkou Německo podle statistik nezažilo od roku 1992, kdy za celý rok země vykázala meziroční růst spotřebitelských o 5,06 procenta.

Mezinárodní měnový fond: Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta, méně, než se čekalo

Číst článek

Listopadová inflace v Německu podle metodiky EU vzrostla z říjnových 4,6 procenta. V pondělí zveřejněné údaje jsou předběžné, ty konečné vydá statistický úřad 10. prosince.

Za rychlým růstem cen, se kterým se Německo stejně jako další evropské státy potýká od léta, je podle statistického úřadu řada důvodů, včetně nízkých cen v roce 2020. „Zde působí především dočasné snížení daně z přidané hodnoty,“ uvádějí statistici.

K růstu cen přispívají také ekologické poplatky za oxid uhličitý a dopady související s následky hospodářské krize vyvolané pandemií nemoci covid-19. Hospodářství se nadále potýká s problémy v dodavatelských řetězcích a také s rostoucími cenami energií.

Současná inflace v Německu se nachází výrazně nad cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB), která v červenci zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta. Cíl je symetrický, což znamená, že odchylky směrem dolů i nahoru od cíle jsou stejně nežádoucí. Německo je největší ekonomikou, kde se platí jednotnou evropskou měnou euro. Je také významným obchodním partnerem České republiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme