Inflace poroste dál, předpovídá Rusnok. Intervence ČNB skončí zřejmě v půli roku

Pro Českou národní banku je v příštím roce zásadní ukončení intervenčního režimu. Od konce listopadu 2013 brání posílení české měny pod úroveň 27 korun za euro. Intervence by měla zřejmě skončit v polovině roku. Podle guvernér banky Jiřího Rusnoka to ale nevyvolá významnou změnu ve vývoji české ekonomiky. Růst inflace bude podle centrální banky pokračovat i v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Guvernér ČNB Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

„Smyslem a cílem bylo uvolnit měnovou politiku tak, abychom se, pokud možno, vrátili zpátky postupně k našemu inflačnímu cíli a do nějakých normálních úrovní tak, abychom mohli začít využívat zase náš standartní nástroj, což jsou úrokové sazby období,“ připomněl guvernér České národní banky Jiří Rusnok smysl intervence.

Růst inflace bude podle něj pokračovat i v příštím roce. A to hlavně díky rychlejšímu tempu růstu spotřebitelských cen. Svého inflačního cíle by tak banka mohla dosáhnout už v prvním čtvrtletí.

„Důvod proč se obrátila inflace je ten, že začal růst cen potravin. A postupně samozřejmě ten domácí tlak rostoucí zaměstnanosti a rostoucích mezd se nutně na té poptávkové straně projevuje také, čili začínají růst i jiné ceny, služby, zboží obecné povahy,“ vysvětlil Rusnok další důvody nárůstu.

Podle některých ekonomů by k rychlejšímu ukončení intervence mohl pomoct nárůst inflace. S tím ale Rusnok nesouhlasí a potvrdil, že tak zvaný exit bude nejdřív ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme