Potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent, první šok z války už ale opadl

Ceny komodit na světových trzích výrazně rostou, potraviny i průmyslové suroviny letos zdražily o desítky procent. Ceny drahých kovů se zvyšují pomaleji - zlato od začátku roku zdražilo o necelých pět procent, stříbro o procento. Naopak zlevnilo dřevo, platina či káva. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytli analytici ke konci dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupy

Růst cen od počátku roku je hlavně ve znamení ruské agrese na Ukrajině. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny komodit jsou v posledních měsících nejúspěšnější skupinou aktiv na finančních trzích. Komoditní index agentury Bloomberg už letos posílil o 30 procent, řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Už v minulém roce podle něj reagovaly suroviny pozitivně na hospodářský růst, který podpořila fiskální politika vlád i měnová politika centrálních bank.

K růstu přispěly také problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Růst cen od počátku roku je hlavně ve znamení ruské agrese na Ukrajině, dodal analytik. Vzestup podle Tylečka táhnou hlavně zemědělské komodity v čele s obilím, kterého jsou Rusko i Ukrajina důležitými producenty i exportéry. Kvůli sankcím a napjaté geopolitické situaci však na trhu chybí také průmyslové komodity a energie, uvedl.

Prudce zdražují energie i potraviny. Dubnová míra inflace v eurozóně je podle Eurostatu 7,5 procenta

Číst článek

Tyleček připomněl, že cena severomořské ropy Brent letos posílila o 30 procent a podobně je na tom také americká ropa WTI. Upozornil, že turbulence jsou i na evropském trhu s plynem. Od počátku roku sice roste o téměř o polovinu, nicméně krátce po ruském útoku na Ukrajinu cena rostla o více než 250 procent, řekl. Kukuřice a pšenice přidávají téměř 40 procent, doplnil.

Moc jednoduché není naopak podle Tylečka najít komodity, jejichž ceny letos klesají. Díky významnému cenovému nárůstu v minulém roce klesla v minulých měsících cena dřeva a podobně je na tom také káva arabica. Ta v minulém roce přidala 62 procent a od počátku roku zatím osm procent ztrácí, uvedl Tyleček.

První šok už opadl

Cena zlata od začátku roku do konce dubna stoupla o 4,6 procenta na 1915 amerických dolarů (asi 44 700 korun) za troyskou unci. V březnu v souvislosti s konfliktem na Ukrajině zlato atakovalo hranici 2050 dolarů, což bylo nejvíce od července roku 2020. Důvodem následného poklesu u většiny komodit, včetně zlata, bylo opadnutí prvního šoku z války, uvedl analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Klesá zájem o hypotéky, banky jich poskytly o polovinu méně než před rokem

Číst článek

Stříbro zažilo mírný nárůst o necelé jedno procento na 23,5 dolaru (asi 550 Kč) za unci. Rovněž tento kov dosáhl svého letošního maxima po začátku invaze na Ukrajinu na začátku března, kdy stál více než 26 dolarů. Cena platiny klesla od začátku roku o 3,6 procenta na 930 dolarů. Naopak palladium, jehož zásoby se z velké části nacházejí v sankcionovaném Rusku, zpevnilo o pětinu na 2275 dolarů, vyplývá z dat Golden Gaze CZ.

V březnu z důvodu konfliktu na Ukrajině komodity prudce vzrostly. Duben byl tedy měsícem částečné korekce tohoto nárůstu. Ke konci měsíce klesají některé komodity i s ohledem na možné rychlejší tempo zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky Fed, ke kterému dojde nejspíše již počátkem května, uzavřel Ryba.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme