Inflace rostla kvůli drahým pohonným hmotám

Spotřebitelské ceny v dubnu mírně vzrostly. Inflace se oproti loňsku zvýšila o jednu desetinu na 1,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Hlavním důvodem růstu cen prudké zdražení pohonných hmot na čerpacích stanicích, které souviselo s nedávným ropným šokem na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Pohonné hmoty v dubnu podražily o 8,4 procenta. Benzin Natural 95 byl v dubnu nejdražší od října 2004. Ceny motorové nafty byly v historii vyšší pouze v září a říjnu 2000. Ceny pohonných hmot rostly rychle i v meziročním vyjádření. Zatímco v předchozích třech měsících zlevňovaly, v březnu podražily o 6,1 procenta.

Mírně podražily také lázeňské pobyty, ubytovací služby a oblečení. Naopak o dvě procenta levnější byly dovolené a mírně poklesly i ceny zemního plynu a elektroniky. Dolů se vydaly i ceny u řady potravin. Čerstvá zelenina zlevnila o desetinu, mírně nižší byly i ceny piva, vepřového masa, drůbeže, vajec, mléka a sýrů.

Ekonomové očekávají, že inflace v květnu naposledy poklesne až k úrovni jednoho procenta, v následujících měsících však tempo růstu cen zrychlí. "Mírný růst v dubnu byl odchylkou z trendu postupného poklesu spotřebitelských cen, který bude vrcholit v červenci tohoto roku. V létě bude růst cen pro spotřebitele velmi nízký, na podzim se opět začne zvyšovat, aby v závěru roku přesáhl dvouprocentní hladinu," uvedl analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme