Zdražení ukrajuje z rozpočtů domácností. Pětina Čechů si bude muset najít výdělečnější zaměstnání

Dražší energie, potraviny, ale i rekordní ceny benzinu a nafty. To jsou všechno náklady, které ukrajují z rozpočtů domácností. Vyšší náklady tak nutí pětinu lidí k hledání práce, kde vydělají víc peněz. Vychází to z průzkumu společnosti Profesia.cz v únoru a březnu na vzorku téměř 450 respondentů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Lidé si hledají i přivýdělky, třeba ve formě brigád, aby do rodinného rozpočtu přinesli víc peněz (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kromě toho, že 21 procent lidí si bude muset najít jinou práci, aby vydělalo víc peněz, dalších 21 procent cítí finanční tlak a nejsou si jistí, jak v následujících měsících vyjdou s penězi.

Měnový fond zhoršil odhad letošního růstu české i světové ekonomiky. Důvodem je válka na Ukrajině

Číst článek

23 procent lidí pak uvedlo, že sice budou mít peníze na zaplacení povinných plateb, ale budou muset zároveň zvažovat další útraty. Bezproblémovou situaci i přes vyšší výdaje uvedlo 19 procent lidí.

Lidé si hledají i přivýdělky, třeba ve formě brigád, aby do rodinného rozpočtu přinesli víc peněz. Podle společnosti BNP Paribas Cardif roste ale i zájem o pojištění neschopnosti splácení svých finančních závazků. Meziročně vyskočil o 12 procent.

Zájem o toto pojištění ale roste dlouhodobě – nejdříve kvůli pandemii koronaviru, a teď kvůli rostoucí inflaci a nejisté ekonomické situaci i kvůli válce na Ukrajině.

‚Reálný výdělek klesl‘

Jedním z hlavních důvodů zvyšujících se nákladů v tuzemských domácnostech je inflace, ta v březnu poskočila na 12,7 procenta a je nejvyšší za posledních 24 let. A je také vyšší než v okolních státech.

Vláda schválila návrh novely o snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 Kč

Číst článek

„Například v Německu dosahuje výše 7,3 procenta. Podle údajů, které v březnu vydal Český statistický úřad, stoupla průměrná mzda v Česku meziročně o čtyři procenta a překročila tak hranici 40 tisíc korun. Reálný výdělek ale po zohlednění růstu spotřebitelských cen o dvě procenta klesl,“ říká Radiožurnálu Karel Kotoun, manažer finančních služeb společnosti Akccenture.

Jednoduše, vysoká inflace odkrajuje i z našich platů. Podle Michala Nováka, analytika portálu Profesia.cz, letos porostou platy lidí víc než v loňském roce – jenže v reálu to lidé nepoznají. Tato situace dopadne především na nízkopříjmové domácnosti.

„Průměrná mzda v ČR meziročně stoupla o čtyři procenta, letos očekáváme, že její růst bude ještě vyšší. Tlak na zvyšování mezd ze strany zaměstnanců tady určitě bude už z důvodu toho, že roste inflace. Na druhou stranu inflace už přesahuje deset procent, a tak reálná mzda spíše klesne,“ uvedl Novák.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme