Inflace v eurozóně dosáhla hranice dvou procent, za růstem stojí vyšší náklady na energie a potraviny

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně se během června zvýšilo na dvě procenta poprvé od loňského února. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který v pátek zveřejnil statistický úřad Eurostat. Evropská centrální banka tak má příznivé podmínky pro zmírnění svého programu stimulace ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Alexas_Fotos/ CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Vývoj inflace v 19 zemích platících eurem byl v souladu s předpoklady trhu. Naposledy byla na úrovni dvou procent v únoru loňského roku.

Za zvýšením cen stojí především ceny energií, které stouply o osm procent, ale také o tři procenta vyšší ceny čerstvých potravin.

Inflace zrychluje, nejvíc rostly ceny potravin a pohonných hmot

Číst článek

Jádrová inflace – nezahrnující kolísavé ceny potravin a energií – činila v červnu 1,2 procenta, zatímco v květnu to bylo 1,3 %. Bez zahrnutí těchto cen (včetně alkoholu a tabáku) inflace činila pouze jedno procento – v květnu to bylo 1,1 %.

Rychlý odhad Eurostatu nezahrnuje meziměsíční srovnání ani žádné další podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní Eurostat 18. července.

Evropská centrální banka má mandát držet inflaci těsně pod dvěma procenty, což je náročný úkol, přestože hospodářský růst je nejlepší za deset let, konstatuje agentura Reuters.

Banka se v polovině června rozhodla do konce letošního roku ukončit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů. Oznámila však, že úrokové sazby zůstanou beze změny přinejmenším do léta 2019.

Hlavními riziky pro ekonomiku eurozóny nyní jsou hrozba globální obchodní války a nejasná rozpočtová politika nové italské vlády, píše Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme