Inflace se vloni dostala na nejnižší úroveň od roku 2003, ekonomika rostla

Česká ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí tak ekonomika stoupla o 0,7 procenta. Průměrná míra inflace za loňský rok dosáhla 0,3 procenta, o rok dříve byla 0,4 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od roku 2003. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

V prosinci spotřebitelské ceny meziročně stouply stejně jako v listopadu o 0,1 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta klesly. Analytici ale očekávali zrychlení meziroční inflace na 0,2 procenta, meziměsíčně měly podle nich ceny stagnovat nebo mírně klesnout.

Podle odhadů analytiků by inflace měla zůstat nízká i na začátku letošního roku. Pro centrální banku to ale není dobrá zpráva - její cíl jsou totiž dvě procenta. I během letošního roku chce proto Česká národní banka oddalovat konec režimu devizových intervencí.

„Aby došlo k ukončení kurzového závazku České národní banky, je potřeba, aby se inflace dostala k našemu dvouprocentnímu inflačnímu cíli. Momentálně platí to, že v žádném případě režim neukončíme před polovinou letošního roku, ale pravděpodobný termín vidí až okolo konce roku 2016,“ řekl ředitel měnové sekce České národní banky Tomáš Holub.

Spotřeba domácností: 20 690 Kč

Ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. Poslední odhad statistiků z konce listopadu uváděl pomalejší růst HDP, a to 4,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,7 procenta, v listopadu ČSÚ uváděl 0,5 procenta. Statistici odhad zpřesnili kvůli novým údajům za sektor vládních institucí, zejména daní z produktů.

Ziskovost podniků ve třetím čtvrtletí vzrostla na 50,2 procenta, což je o 0,7 procentního bodu více než před rokem. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se meziročně zvýšila o 3,7 procenta, což je o jeden procentní bod vyšší tempo ve srovnání s růstem reálných příjmů.

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve třetím čtvrtletí 22 129 korun, z toho 3682 korun tvořily individuální služby a zboží od vládních a neziskových institucí. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele byla 20 690 korun.

Míra úspor 9,1 procenta byla o 0,1 procentního bodu nižší než před rokem. Míra investic u domácností meziročně poklesla na 8,1 procenta, u nefinančních podniků naopak vzrostla na 32,7 procenta.

Internetové obchody

Také tržby v českém maloobchodě bez aut v listopadu zrychlily meziroční růst na 6,8 procenta, v říjnu rostly o 5,6 procenta. Vyšší tržby zaznamenali obchodníci ve všech hlavních skupinách prodejen. Dařilo se zejména internetovým obchodům.

Za prodej pohonných hmot utržili obchodníci ve srovnání s loňským listopadem o 12 procent více, za prodej nepotravinářského zboží o 8,6 procenta více a tržby za prodej potravin se zvýšily o 2,9 procenta.

„Dlouhodobě nejvyšší tempa růstu tržeb vykazoval prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby,“ uvedl ČSÚ. V listopadu rostl internetový prodej meziročně o 19,9 procenta.

Spotřební zboží

Obchodníci utržili více peněz například za počítačová a komunikační zařízení, sportovní potřeby, farmaceutické a kosmetické zboží, potřeby pro domácnost nebo oděvy a obuv.

„Tržby v prodejnách s potravinami se také zvýšily, i když nižším tempem než v prodejnách se spotřebním zbožím. Ve specializovaných prodejnách potravin vzrostly tržby o 3,8 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin, které jsou objemově významnější skupinou, o 2,8 procenta,“ uvedli statistici.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziročně vyšší o 12,8 procenta, přičemž za prodej aut včetně náhradních dílů stouply tržby obchodníkům o 13,6 procenta a za opravy o 9,9 procenta.

Po očištění o vliv počtu pracovních dní byly listopadové maloobchodní tržby meziročně vyšší o 5,6 procenta, meziměsíčně po očištění o sezonní vlivy reálně klesly o 0,4 procenta.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme