Inflace v červnu mírně stoupla na 2,5 procenta

Spotřebitelské ceny v červnu opět stouply. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu inflace meziročně vzrostla o dvě a půl procenta. Pro odborníky nejsou tato čísla žádným překvapením, podobný vývoj očekávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Zdražování se dotklo celé řady položek na českém trhu."Inflace dopadla přesně podle očekávání trhu a ani její struktura není překvapivá. Nejvíce rostly ceny tabáku, což se dalo očekávat s ohledem na zvyšování spotřebních daní, potom jsme viděli ještě nějaké dozvuky u pohonných hmot a potravin," vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Společně s klesající nezaměstnaností, která se v šestém měsíci tohoto roku snížila na 6,3 procenta, bude inflace dalším důvodem pro zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, tvrdí hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. "Spotřebitelská inflace je jednoznačně na vzestupu a dnešní čísla jsou dostatečným důvodem pro to, aby centrální banka v červenci zvýšila úrokovou sazbu o čtvrt procenta," uvedl.

Ceny podle Sobíška naopak klesají v těch oblastech, které pozitivně ovlivnily sezónní vlivy. "Dá se říci, že většina položek, které v červnu zlevnily, tak zlevnily pouze díky sezónním vlivům, například některé druhy ovoce a zeleniny, nebo také díky výprodeji oděvů," doplnil ekonom. Kromě sezónního zboží se ceny mírně snižují v telekomunikacích nebo v poštovních službách. Dlouhodobě jdou ceny dolů u bytového vybavení.

Jitka Szászová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme