Inflace v červnu překvapivě zpomalila růst na 6,7 procenta

Silná koruna se začíná projevovat na zpomalování inflace. Podle údajů statistického úřadu stouply v červnu meziročně spotřebitelské ceny o 6,7 procenta, což představuje mírné zbrzdění tempa růstu. Ekonomové čekali vyšší inflaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zpomalilo zejména zdražování alkoholických nápojů a tabáku. Jak vysvětlil ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, na růstu cen se podepisuje hlavně drahá ropa.

"Inflace rostla v červnu o poznání pomaleji, než se čekalo. Stály za tím poměrně překvapivě zlevňující některé potraviny, začaly se zlevňovat také věci dovážené, především elektronika. Na druhé straně dál rostou ceny pohonných hmot, které především reflektují vyšší ceny ropy na světových trzích," uvedl Bureš.

Ceny tabákových výrobků v červnu zpomalily meziroční růst na 12,2 procenta z květnových 14,3 procenta. Naopak ceny pohonných hmot byly vyšší o 9,8 procenta, zatímco v květnu rostly o 7,6 procenta. Z toho ceny nafty stouply o 23,9 procenta a benzinů o 6,8 procenta až 7,6 procenta.

Statistici připomínají, že největší vliv na výši cenové hladiny měly i nadále ceny bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 18,4 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 11,2 procenta a tuhých paliv o 19,6 procenta.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme