Inflace v listopadu meziročně zrychlila na 2,5 procenta

Meziroční míra inflace v listopadu zrychlila na 2,5 procenta. V porovnání s předchozím měsícem stouply spotřebitelské ceny o čtyři desetiny procenta. Stojí za tím hlavně zdražení potravin, nealkoholických nápojů a bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

U potravin přitom šlo o snahu prodejců zmírnit cenový skok na začátku příštího roku, kdy se zvedne dolní sazba DPH. „A prodejci na to reagují už nyní, když zvyšují ceny průběžně během podzimu a během prosince,“ vysvětluje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Pokud by se česká ekonomika v příštím roce dostala do nějaké hlubší recese, lze podle něj předpokládat další zvýšení DPH, což by se samozřejmě promítlo i do spotřebitelských cen.

„Nepředstavuje to zatím výraznější problém, ale záleží jak pro koho. Samozřejmě jsou určité skupiny obyvatelstva, pro které je problém inflace výraznější. Jsou to například důchodci, to je zcela zřejmé,“ dodal analytik.

Meziroční růst cen v Česku v listopadu zrychlil na 2,5 procenta

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme