Inflace v říjnu zrychlila na 2,3 procenta. Kvůli cenám potravin

Meziroční míra inflace v Česku zrychlila na 2,3 procenta ze zářijových 1,8 procenta. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta. Podle Českého statistického úřadu, který údaje zveřejnil, ovlivnilo zvýšení inflace hlavně zdražení potravin, nealkoholických nápojů, oděvů a obuvi. Stouply ale i ceny bydlení a zemního plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče, i přes říjnové zvýšení inflace se vzhledem k pomalému ekonomickému růstu v příštím roce, kdy budou slabé i inflační tlaky, nejeví inflace jako žádný vážný problém.

„My pro rok 2012 odhadujeme inflaci ve výši 2,4 procenta. Nicméně velkou měrou se na tom podepíše vládou schválené zvýšení DPH v příštím roce, které zvedne zejména ceny potravin,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj inflace sleduje i analytik Raiffeisenbank Václav Franče, který byl hostem Rádia Česko.

Co se týče vlivu rychlejšího růstu inflace na úrokové sazby, ekonomové podle Frančeho očekávají, že v horizontu jednoho roku ČNB nebude své úrokové sazby snižovat ani snižovat.

„Ekonomický růst bude pomalý, inflační tlaky nebudou přítomné a i vývoj koruny nebude implikovat inflační ani deflační tlaky,“ vysvětlil.

Jiná situace je u sazeb Evropské centrální banky. Tam je podle analytika prakticky jisté, že po listopadovém překvapivém snížení sazeb o 0,25 procenta bude v prosinci následovat další snížení, tentokrát na 1 procento.

„ECB tím reaguje na to, že inflační tlaky opět povolí vzhledem k očekávanému zpomalení či dokonce pádu ekonomiky eurozóny do recese. Zároveň tím chce ECB snížit tenze uvnitř eurozóny, které vyplývají ze současné dluhové krize,“ doplnil.

Roman Chlupatý, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme