Inflace v září klesla, nezaměstnaných je stejně

Lidí bez práce v září nepřibylo, ale ani neubylo. Nezaměstnanost tak v minulém měsíci zůstala stejně jako v srpnu na 9,4 procenta. O půl procenta poklesla v září inflace. Oproti loňskému září ovšem vzrostla, ale jen o osm desetin. Údaje za minulý měsíc dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Úřady práce evidovaly k poslednímu zářijovému dni 492.903 lidí bez práce, což bylo o 4594 osob více než na konci předchozího měsíce. Loni v září přitom činila míra nezaměstnanosti 8,5 procenta. Čerstvé údaje z trhu práce jsou v souladu s očekáváním analytiků. "Tradičně zde hraje roli sezónní efekt, když absoloventi škol začnou shánět práci, svou roli ale hraje i silná koruna, která nutí české exportéry snižovat náklady i v oblasti personální," potvrzuje Tomáš Vyskočil z Wood and Company.

Odborníci očekávají, že ve zbytku roku se bude nezaměstnanost zvyšovat a to hlavně kvůli pomalejšímu hospodářskému růstu a silné koruně. "Je možné počítat i s nějakou setinkou růstu ve spojitosti s nedávnými záplavami," dodal Vyskočil.

Nízkou míru inflace nadále drží především ceny potravin. Podle Jana Jedličky z Conseq finance ovlivnily navíc tento pozitivní trend i ceny zahraničních zájezdů. "Ve směru růstu pokračovaly ceny pohonných hmot, tento faktor byl ale nižší, než pozitivní efekt poklesu cen zájezdů a potravin," dodal Jedlička. Vliv mají dále ceny zemědělských výrobců, dovozní ceny a zpevňování kursu koruny, uvádí statistici.

Příznivý inflační vývoj v České republice otevírá podle analytiků prostor pro další snížení úrokových sazeb Českou národní bankou. "Do konce roku předpokládáme, že inflace poroste jen mírně, tudíž inflační vyhlídky zůstávají příznivé, a proto se domníváme, že Česká národní banka má další prostor pro snížení klíčových úrokových sazeb," uvedl Jedlička.

Meziročně o pět procent v srpnu klesla stavební výroba Tento propad zavinily povodně. Kdyby k nim nedošlo, činil by pokles stavební výroby pouze necelá dvě procenta, tedy méně než loni. Snížila se ale i produktivita práce ve stavebnictví a to o šest procent. "Pokračují také krátkodobé trendy, to znamená, že rostou opravy a údržba, než nová výstavba a rekonstrukce, a zároveň rychleji roste sektor inženýrského stavitelství ve srovnání s pozemním stavitelstvím," dodává Jan Shiesser ze společnosti Atlantik finanční trhy. Pozitivní je podle něj pokračující růst stavebních povolení na nové byty, který je meziročně vyšší o osm procent.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme