Inflace v září meziročně mírně zrychlila

Ceny zboží a služeb v Česku i nadále rostou relativně pomalu. Svědčí o tom nejnovější data Českého statistického úřadu, podle kterých došlo v meziročním srovnání ke zvýšení spotřebitelských cen o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

V porovnání se srpnem se ceny dokonce propadly o 0,3 procenta, což způsobily zejména výprodeje letních zájezdů. Inflace tak i nadále není z pohledu probíhajícího oživení domácí ekonomiky problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější čísla o vývoji inflace okomentoval ve Světě o deváté ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda

Dnešní čísla odpovídají předpovědím trhu. I jednotlivé kategorie produktů vesměs potvrzují očekávané trendy, řekl Rádiu Česko ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda.

„Mě zaujaly dvě věci. Jedním z nich je pokles neregulovaných nájmů, což může souviset s přetlakem nabídky bytů, druhá věc jsou rostoucí ceny finančních služeb,“ uvedl Benda.

Finanční služby meziročně zdražily o čtyři procenta. „Zažíváme poměrně dlouhé období nízkých úrokových sazeb, kdy výnosy z investic finančních institucí a úvěrů nejsou příliš velké, to znamená, že se snaží kompenzovat si tyto nižší marže vyššími poplatky na provádění služeb,“ vysvětlil ekonom.

Spotřebitelská poptávka domácností zůstává ve srovnání s nejsilnějšími roky 2007 a 2008 i nadále utlumená, lidé ale začínají více utrácet.

„Vzhledem k tomu, že bude pokračovat mírný pokles nezaměstnanosti a zároveň mírně porostou reálné mzdy, takže i v budoucnu spotřebitelská poptávka mírně poroste,“ očekává Benda.

Cenovou hladinu podle něj kromě rostoucí poptávky negativně ovlivní i domácí administrativní opatření, především vyšší ceny energií, a zahraniční vlivy u komodit, jakou jsou pohonné hmoty a potraviny.

„Rizikem jsou špatné klimatické podmínky za poslední rok. Hodně úrody ve východní Evropě bylo zdecimováno požáry a povodněmi, a to je faktor, který se určitě pro promítne do rostoucích cen potravin v nejbližších měsících,“ upozornil Benda.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme