Inflace v září zpomalila, domácnosti to ale příliš nepocítily

Spotřebitelské ceny rostly v září nejpomaleji od března 2010. V meziročním srovnání to bylo o procento. Oproti srpnu klesla inflace o čtyři desetiny procenta. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Filip Jandourek

Ceny táhly dolů hlavně levnější dovolené - s koncem sezony snižovaly cestovní kanceláře ceny zájezdů. K tradičnímu poklesu došlo u ovoce a zeleniny. Domácnosti ale příliš neušetřily. Zdražily totiž oděvy a obuv a rostly náklady na bydlení.

Zajímavý pohled nabízí meziroční srovnání. Oproti loňskému září letos je zřetelný rychlý růst cen potravin. Například brambory zdražily o 63 procent. Dvojciferným tempem zdražovaly i mléko a mléčné výrobky.

Letos rostly ceny nájemného, vodného a stočného, elektřiny i tepla. V září stouply poplatky v mateřských školách, školních družinách, uměleckých a jazykových školách.

Na druhé straně zlevňovali telefonní operátoři a díky nízké poptávce také prodejci elektrických přístrojů. Analytici předpokládají, že inflace bude dál klesat, což by mohlo přinést tlaky na oslabování české měny.

Index spotřebitelských cen - inflace v Česku (9/2012 - 9/2013) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme