Inflace v září zůstala na 1,9 procenta, odhadli analytici

Analytici odhadují, že meziroční inflace zůstala v záři na 1,9 procenta a spotřebitelské ceny ve srovnání se srpnem poklesly 0,3 procenta. Údaje o inflaci dnes zveřejní Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Tomáš Adamec

Za poklesem cen stojí podle hlavního ekonoma společnosti Atlantik FT Petra Sklenáře levnější zájezdy a nižší ceny některých potravin.

„Za poklesem v září stály především tradiční sezónní vlivy, kam lze zahrnout nižší ceny dovolených s koncem letní sezóny a levnější ceny potravin, především ovoce a zeleniny,“ řekl Skelnář.

Naopak toto by měly částečně kompenzovat některé vyšší ceny u obuvi a oděvů, případě ceny ve školství se začátkem školního roku. Posledním faktorem, který je nesezónního charakteru, by měly být levnější ceny pohonných hmot,“ dodal ekonom.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme