Inflace začíná strmě růst

V listopadu zrychlila inflace meziročně na pět procent. Oznámil to Český statistický úřad s tím, že jde o nejvyšší meziroční nárůst od srpna 2001. Dražší byly potraviny, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Rychlý růst inflace překvapil ekonomy tak, že česká měna reagovala prudkým posílením. Dostala se na nový rekord 26 korun a 6 haléřů za euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Vladimír Pikora z Next finance předpokládá, že koruna bude kvůli těmto statistickým údajům posilovat ještě více.

"Dnešní statistika byla pravděpodobně velkým překvapením nejen pro finanční trhy, ale i pro Bankovní radu České národní banky, protože inflace skutečně roste překvapivě rychle, výrazně rychleji, nežli se v průměru očekávalo. Dá se očekávat, že opět se vnesou na trh spekulace o tom, že by úrokové sazby mohly ještě vzrůst. To samozřejmě vyvolá i posílení koruny. Můžeme očekávat, že v nejbližších dnech bude koruna atakovat psychologickou hranici 26 korun za euro."

V pozadí tohoto vývoje podle Pikory stojí především dramatický růst cen potravin. "Když se podíváme na meziroční porovnání, tak vidíme více než 10procentní růst cen, a to jsme naposledy zaznamenali v roce 1996. Krom toho, že podražily potraviny, podražily také pohonné hmoty - viděli jsme nejvyšší cenu nafty od roku 1969. Takže skutečně v ekonomice velmi výrazně vzlínají inflační tlaky," řekl Pikora Radiožurnálu.

Naopak nezaměstnanost byla v listopadu nejnižší za posledních devět let. Minulý měsíc klesla na 5,6 procenta z říjnových 5,8 procenta.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme