ING odmítá vstoupit do druhého pilíře důchodové reformy, považuje ho za riziko

Důchodová reforma přišla o významného hráče. Penzijní fond ING se nezapojí do druhého pilíře nového systému. Připravenou reformu považuje za rizikovou i proto, že s ní velká část společnosti nesouhlasí. ING chce ale dál svým klientům nabízet transformované penzijní připojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, úspory

Finance, úspory | Foto: Fotobanka stock.xchng

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok Radiožurnálu řekl, že rozhodnutí fondu padlo po důkladné analýze a je definitivní.

„Dospěli jsme k závěru, že míra nejistoty jak současné, tak budoucí pro část změn, která se týká zavedení takzvaného druhého pilíře, je pro nás příliš velká,“ řekl Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

ING se nezapojí do druhého pilíře důchodové reformy. Důvody vysvětloval na Radiožurnálu předseda představenstva Jiří Rusnok

Chybí prý hlavně základní konsenzus, zda změny v penzijním systému budou trvalé.

Současná vládní koalice totiž zřejmě ztrácí sílu legislativní proces dokončit a opoziční ČSSD už dala najevo, že pokud se dostane do vlády, udělá vše pro to, aby penzijní reformu zrušila nebo změnila.

„Těžko můžeme přesvědčovat občany o tom, že by měli tuto bohulibou činnost začít provozovat v novém produktu, když na druhé straně slyší od možná budoucí vlády, že to dělat nemají. Pak je to skutečně prostředí, ve kterém se nedá fungovat,“ podotkl Rusnok.

Princip druhého pilíře
Kromě státního systému by vzniklo i spoření na důchod u privátních fondů. Lidé by si do nich mohli přesměrovat částku tří procent z odvodů na sociální pojištění, které nyní činí 28 procent hrubé mzdy. K nim by pak ale museli přidat ještě sumu dvou procent ze svého platu. Spoření má být dobrovolné.

Odmítá přitom, že by se ING svým krokem snažila tlačit na politiky, aby penzijní reformu nebrzdili.

Licenci k provozování penzijního spoření už má v Česku devět společností, naposledy dostala příslušné povolení Raiffeisenbank. Rusnok se nedomnívá, že by ING neúčastí ve druhém pilíři oproti konkurenci ztratila, celkové riziko pro firmu i její klienty se naopak podle něj snižuje.

V takzvaném třetím pilíři, který už teď funguje a bude fungovat dál, hodlá ING své služby poskytovat dál. Teď má 390 tisíc klientů.

S připravenou reformou penzí nesouhlasí ani velká část společnosti. Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK chce do druhého pilíře vstoupit jenom devět procent Čechů v produktivním věku. Naopak téměř 75 procent o něj nemá zájem a ostatní ještě nevědí.

Zatím není ani jasné, jestli stát reformovaný penzijní systém vůbec spustí. Podle plánů vlády měl druhý pilíř fungovat od příštího roku, prezident Václav Klaus ale návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy, vrátil sněmovně. Koalice nyní nemusí najít dost hlasů, aby veto přehlasovala.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme