Firma innogy od ledna také zdraží. Desetina klientů bude platit zastropovanou cenu elektřiny

Společnost innogy od ledna zvýší necelé desetině svých zákazníků ceny elektřiny. Tato část klientů tak bude od přelomu roku platit vládou zastropované ceny elektřiny, běžná domácnost si proti současnosti připlatí asi 500 korun měsíčně. Zákazníků s fixovanou cenou, kterých je většina, se zvýšení nedotkne. Ceny plynu společnost nemění. Uvedl to mluvčí innogy Martin Chalupský.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Společnost innogy od ledna zvýší necelé desetině svých zákazníků ceny elektřiny (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Firma innogy je s asi 600 000 odběrateli čtvrtým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Ceny energií zdražují od příštího roku i ostatní dodavatelé.

Důchod 12 900, nové zálohy na elektřinu 19 tisíc. ‚Při vyúčtování jsem skoro měla mrtvičku,‘ říká penzistka

Číst článek

„Od začátku ledna dojde k úpravě základního ceníku elektřina Standard pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou, tedy pro zákazníky, kteří nemají zafixovanou cenu. Ceny silové elektřiny ve všech sazbách u Standardu už překročily cenový strop, od 1. ledna proto zákazníkům cenu elektřiny zastropujeme,“ řekl Chalupský.

Běžná domácnost by si podle něj měla připlatit asi 500 korun měsíčně. Zdůraznil, že zdražení se v praxi bude týkat asi necelých deseti procent klientů. „Drtivá většina zákazníků innogy s odběrem elektřiny je stále pod cenovým stropem a má zafixované nižší ceny z minulosti,“ dodal.

Společnost innogy už své klienty o změnách cen průběžně informuje, v příštích týdnech jim pak rozešle nový plán záloh a ceník platný pro jejich odběrné místo včetně cenového porovnání původních a nových zastropovaných cen.

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

V roce 2050 může chybět v Česku polovina elektřiny. To se nesmí stát, varuje šéf ČEZ Beneš

Číst článek

Nové ceníky pro spotřebitele pro příští rok, které vycházejí z nákupů energetických komodit na trhu, už představila většina velkých dodavatelů v Česku. Společnosti ČEZ, E.ON a Pražská energetika navýší ceny zákazníkům se smlouvami na dobu neurčitou na úroveň vládních stropů.

Průměrným spotřebitelům těchto největších dodavatelů elektřiny kvůli tomu stoupnou poplatky o několik stovek korun měsíčně. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou.

Ceny pro koncové zákazníky budou i tak výrazně nižší, než jsou současné reálné tržní ceny, které vycházejí z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu. Běžná domácnost díky zastropování podle energetických společností ušetří oproti tržním cenám silové elektřiny asi 40 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme