Insolvenční správce Sazky žádá zákaz nakládání s majetkem firmy

Vedení Sazky hrozí, že už zítra přijde o právo nakládat s majetkem firmy. Zákaz v tomto duchu navrhl předběžný insolvenční správce loterijní společnosti, advokát Josef Cupka. Požaduje, aby veškeré dispozice s majetkem Sazky podléhaly jeho předchozímu písemnému souhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Marián Vojtek

Návrh na předběžné opatření, které ráno adresoval soudu, se opírá o páteční tajnou schůzi představenstva Sazky. Na ní management firmy údajně odsouhlasil dvojici smluv s firmou Gladiolus, kterou založily Penta a eInvest Martina Ulčáka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Sazky sleduje reportér Radiožurnálu Martin Drtina

Na základě první smlouvy má Sazka čerpat úvěr ve výši přibližně 2 a půl miliardy korun, poskytnutý společností Gladiolus, který má být zajištěn majetkem dlužníka. Tím se rozšiřují závazky už tak zadlužené firmy.

Druhá smlouva pak předává vládu nad Sazkou nově zřízenému výboru, ve kterém má Gladiolus většinu. Nynější vedení Sazky by pak bylo jen loutkou, která by pod sankcí 300 milionů korun plnila požadavky firmy Gladiolus.

Insolvenční správce v tom vidí porušení povinností Sazky nezmenšovat majetek. Podle návrhu, ke kterému se dnes odpoledne přidala finanční skupina Karla Komárka, proto má soud uložit Sazce, aby veškeré nakládání s majetkem podléhalo souhlasu insolvenčního správce.

Rozhodnutí má padnout zítra

O návrhu na předběžné opatření je soud povinen rozhodnout do sedmi dnů. Podle informací Radiožurnálu by ale rozhodnutí mělo padnout už zítra. Návrh je podložen svědectvím jednoho z účastníků pátečního jednání, místopředsedy představenstva Sazky Romana Ječmínka.

Sama loterijní společnost s návrhem nesouhlasí, nechce ale specifikovat důvody proč. Podle mluvčího Jana Tuny své důvody právníci Sazky objasní až u insolvenčnímu soudu.

„Je ale třeba zdůraznit, že informace v návrhu na vydání předběžného opatření se z velké části nezakládají na pravdě nebo jsou neúplné a zkreslené,“ dodal Tuna.

Sazka se navíc dnes odvolala i proti jmenování předběžného správce. Toto odvolání ale nemá odkladný účinek, takže řízení nijak nezbrzdí.

Igor Maňour, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme