Inspekce na farmářských trzích. Nejčastěji chybí označení zboží a původ

V horkém počasí se kontroloři častěji zaměřují na potraviny nabízené na farmářských trzích. Od začátku roku provedla státní veterinární správa přes 200 inspekcí v celé České republice, uvedl pro Radiožurnál Petr Majer ze Státní veterinární správy. V létě se inspekce zaměřuje hlavně na skladování nabízeného zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:49 7. 8. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Ilustrační snímek | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Na farmářské trhy se zvlášť teď, v horkém letním počasí zaměřuje i Státní veterinární správa. Dohlíží hlavně na skladování a udržování teplot zboží. Dále na to, jestli stánkaři dodržují hygienická opatření.

Nejčastěji se kontroly setkávají se špatně označeným zbožím nebo tím, že prodejce není schopný prokázat jeho původ.

Jak uvedl hlavní pořadatel farmářských trhů v Dejvicích, na které se vydal natáčet i Radiožurnál, právě u nich žádná pochybení v posledních měsích shledána nebyla. 

Češi utrácejí méně peněz na farmářských trzích. Už nejedou na módní vlně

Číst článek

„Zajímá je teplota v chlaďáku, jestli máme teplou i studenou vodu a hygienické potřeby,“ říká jedna ze stánkařek, která na trhu prodává čerstvé sýry a jogurty. 

K uchlazení čerstvého zboží se často využívá drcený led. Své o tom ví místní prodejce čerstvých ryb. „Na trh bereme 250 kilogramů ledové drti,“ dodává.

Farmářské trhy pořádají v Dejvicích na prostranství u Vítězného náměstí každou sobotu od března do září. Dá se na nich sehnat nejrůznější zboží od pečiva přes nápoje, šťávy, bylinky, květiny, ale i mléčné, masné výrobky a vajíčka. A jejich skladování a prodej je v létě pochopitelně náročnější.

Vedra se na zájmu o farmářské produkty ale výrazněji neprojevují. V sobotu začali farmáři své produkty nabízet už zhruba v 8 hodin ráno. S úbytkem zákazníků prý problémy nemají. Přes den se u některých stánků tvoří dlouhé fronty.

Podle organizátorů se v souvislosti s horkem mění spíše čas, kdy lidé na trh přicházejí. Zatímco na jaře chodí v chladných měsících spíše později a kolem poledne, v létě už je na místě rušno a živo kolem osmé hodiny.

Kateřina Součková, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme