Inspektoři udělili pětimilionovou pokutu za nabídky úvěrů po telefonu

Lidé, kteří volali na linku pražské společnosti Boyde, chtěli půjčit peníze. Místo toho ale platili tisíce korun za telefonní účet. Česká obchodní inspekce za to firmě udělila pokutu 5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonování, ilustrační foto

Telefonování, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Celalteber

Firma Boyde si zaplatila reklamu v některých médiích, na základě které zájemci o spotřebitelský úvěr volali na bezplatnou linku, začínající trojčíslím 800. Tam jim ale operátoři řekli, aby si zavolali na jiné telefonní číslo a to už bylo zpoplatněné 95 korunami za minutu. A to je v rozporu se zákonem o spotřebitelských úvěrech.

„Při nabízení úvěru, nebo pokud subjekt minimálně pomáhá tento úvěr uzavřít, tak ze zákona nelze použít speciálně zpoplatněné telefonní linky,“ vysvětlil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O praktiky firmy Boyde se zajímal Vojtěch Koval

Inspekce začala firmu Boyd prošetřovat na podnět spotřebitelky, která za hovor na tuto linku zaplatila 64 tisíc korun. Inspektoři si vyzkoušeli na linku zavolat a zjistili, že operátorka navíc volající úmyslně zdržovala, aby provolali co nejvíc.

Kolik lidí společnost takto poškodila, Česká obchodní inspekce neví. Na internetu je ale několik podobných stížností. Firma podle nich připravila různé volající o několikatisícové částky, někdy šlo až o desítky tisíc korun.

Když se postižení spotřebitelé na firmu obraceli, firma prý odpovídala, že vše napraví a peníze vrátí. To se ale zřejmě nikdy nestalo.

„Společnost podle našich informací neposkytla úvěr nikomu, pouze využívala tuto zpoplatněnou linku,“ upřesnil Jiří Fröhlich.

Pokuta není zaplacená

Jednatelku společnosti Boyde Veroniku Pelikánovou se nepodařilo kontaktovat. Pokutu firma nezaplatila.

„ČOI pokutu nemá zaplacenou, takže byla předána celnímu úřadu k vymáhání. Inspekce také zvažovala, že podá žádost o odebrání živnostenského oprávnění pro tuto společnost. V době kontroly ho měla, v tuto chvíli ale nemá žádné platné živnostenské oprávnění, takže nebylo co odebrat,“ řekl Fröhlich.

V prvním čtvrtletí tohoto roku inspekce potrestala celkem 56 pochybení při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru. Často společnosti v reklamě uváděly špatně vypočítané RPSN úvěru.

Žádné porušení zákona o úvěrech ale nebylo tak závažné, jako v případě firmy Boyde. Takto vysokou pokutu Česká obchodní inspekce udělila teprve potřetí v historii.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme