Intel vykázal loni rekordní hospodářské výsledky

Americký výrobce počítačových čipů Intel příjemně překvapil trh. Za loňský rok v meziročním srovnání zvýšil čistý zisk bezmála o polovinu. Navíc firma trhům nabídla i pozitivní výhled na další měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intel zvýšil čistý zisk bezmála o polovinu (ilustrační foto)

Intel zvýšil čistý zisk bezmála o polovinu (ilustrační foto) | Foto: AFP

Akcie Intelu, který jako první z velkých technologických společností nahlásil výsledky za loňský rok, díky tomu v noci na dnešek posílily o 2,5 procenta. Zároveň s tím rostly i akcie dalších technologických společností, jako například Dellu a nebo Microsoftu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Intel vykázal loni rekordní hospodářské výsledky. Téma pro analytika Martina Štěpána

Podle analytika BH Securities Martina Štěpána se ale Intelu tradičně daří více než celému sektoru.

„Intel za celý rok 2010 dokázal meziročně navýšit příjmy o 24 procent, což je velmi silné číslo. Pokud bychom se podívali na celý technologický sektor, tam bude nárůst podle odhadů okolo deseti procent,“ uvedl Štěpán.

Úspěch Intelu vysvětluje zejména kvalitními technologiemi a tím, že se firmě daří dobře prodávat své výrobky a dlouhodobě zvyšovat svůj tržní podíl na úkor ostatních výrobců.

Někteří experti se ale obávají, že Intel nestihl nástup nových technologií, jako jsou tablety a chytré mobily, a do budoucna by tak mohl ztrácet. S tím souhlasí i Štěpán.

„I sám Intel si uvědomuje, že by to mohla být ztráta zdroje dobrých výnosů, což nakonec prokázal v těchto výsledcích, protože plánuje vydat zhruba devět miliard dolarů právě do vývoje a výzkumu. Velká část by z toho mohla jít i na nové procesory, které by se mohl používat jak v tabletech, tak v chytrých telefonech,“ doplnil analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme