Internetová společnost Napster vyhlásila bankrot

Americká společnost Napster, která kdysi umožňovala výměnu hudebních souborů po internetu, vyhlásila bankrot. Společnost se potýkala s problémy již delší dobu, protože musela čelit žalobám nahrávacích firem kvůli porušování autorských práv. Oznámení úpadku je součástí přechodu této kdysi oblíbené internetové služby pod německou firmu Bertelsmann.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shawn Fanning

Shawn Fanning | Foto: goodforthejews.com

Žádost Napsteru o ochranu v konkurzním řízení je součástí smlouvy s Bertelsmannem, který se stane majitelem této kdysi vizionářské kalifornské společnosti, jež přišla se softwarem umožňujícím lidem zdarma stahovat hudbu z Internetu. Napster musel před rokem ukončit svojí činnost kvůli žalobám nahrávacích studií.

Německý hudební gigant Bertelsmann investoval v květnu do Napsteru osm miliónů dolarů, které spolknou věřitelé. Další podmínkou Bertelsmanna je, že se do čela Napsteru postaví jeho zakladatel Shawn Fenning.

Nový Napster vlastněný Bertelsmannem bude nabízet software pro stahování hudby za určitý poplatek. Experti vyjadřují pochybnosti o tom, zda bude placený Napster úspěšný. Obdobné pokusy se totiž zatím příliš neujaly.

Olga Krupauerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme