Pozor na rizikové internetové obchody. V Česku jich rychle přibývá, varuje inspekce

Rizikových internetových obchodů v Česku rychle přibývá. Často vznikají na „opuštěných“ doménách s dobrou historií. Příkladem jsou nejfilm.cz, krajzlin.cz nebo eurorcrally.cz, což je doména, kterou používal spolek modelářů rádiově ovládaných modelů aut. Doménu ale včas nezaplatil a přišel o ni. Dnes je na webu nabídka bot od anonymního prodejce, nákup zde je však značně rizikový. Vyplývá to z informací České obchodní inspekce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

E-shop, online nakupování (ilustrační foto)

E-shop, online nakupování (ilustrační foto) | Foto: Elaine Smith/CC0 1.0 Universal | Zdroj: Flickr

Inspekce v letech 2015 a 2016 zveřejnila ročně varování před čtyřmi rizikovými e-shopy, loni už upozorňovala na 131 problematických internetových obchodů.

Každý šestý e-shop patří ženě. Byznysmenky sázejí hlavně na prodej ručně vyráběného zboží

Číst článek

Tyto weby mají často neznámé provozovatele. Podle České obchodní inspekce ale ani zdaleka nejde o výčet všech existujících rizikových stránek.

„V tuto chvíli bohužel neexistuje žádný právní nástroj, jak by bylo možné okamžitě zablokovat vysoce rizikové podvodné stránky. Podobný problém s podvodnými weby přitom řeší prakticky celá Evropa," uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner za ANO.

Většina e-shopů loni chybovala, zjistila ČOI

Loni obchodní inspekce zjistila při kontrolách e-shopů pochybení v 88 procentech případů a jejich provozovatelům uložila 973 pokut za 5,6 milionu korun. Celkem inspektoři provedli 1085 kontrol internetových obchodů, především těch, na které si spotřebitelé stěžovali nebo které byly považovány za rizikové.

„Oproti roku 2016 se situace v této kontrolní oblasti téměř nezměnila. I nadále provozovatelé e-shopů neinformují spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, o uplatnění a způsobu reklamace nebo používají klamavé obchodní praktiky," uvedl ředitel inspekce Mojmír Bezecný. Stížností spotřebitelů loni přišlo inspekci 5937.

Inspekce dosud na internetu varovala před zhruba 250 on-line obchody. Nově vyhledavač Seznam.cz omezuje pozici těchto obchodů ve výsledcích vyhledávání nebo při hodnocení na webu Zbozi.cz. Antivirový program Eset zase před těmito stránkami varuje své uživatele.

40 100 e-shopů v Česku

V Česku je v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě, loni jich fungovalo 40 100. Podle srovnávače cen Heureka.cz většina nabízí zákazníkům služby vysokého standardu.

„Proti nespolehlivým e-shopům se špatnou pověstí si sami zákazníci pomáhají jejich recenzováním a sdílením zkušeností s nákupy. Vloni takhle udělili 4,5 milionu recenzí," uvedl Jan Kriegel z Heureky.

Češi nejvíc nakupují v britských e-shopech. Zájem o čínské roste

Číst článek

Podle analytika pro internetový trh Martina Petráška ze společnosti FG Forrest je rolí státu zakročit proti podvodným e-shopům. Místo aby Česká obchodní inspekce vydávala varování, měla by po odhalení podvodného e-shopu následovat okamžitá hmatatelná sankce, tedy jeho zablokování, uvedl.

„Bude tedy zajímavé sledovat, zda se stát ujme ochrany spotřebitelů se stejnou rozhodností, jako když v boji proti daňovým únikům přišel - poměrně rychle - s blokací nelegálních sázkařských serverů," dodal Petrášek.

Podíl českých internetových obchodů na maloobchodních tržbách loni poprvé překročil deset procent. V roce 2017 stouply tržby e-shopů o 18 procent na 115 miliard korun.

Česko patří podle údajů E-commerce Europe za rok 2016 mezi země s největším podílem on-line nákupů v Evropě. Žebříček vede Dánsko s podílem 24 procent, na druhém místě je Británie s 20,9 procenta. Následují Německo s 11,2 procenta, Irsko s 10,2 procenta a Česko. Nejmenší podíl v maloobchodu mají e-shopy v Bulharsku, kde to je 1,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme