Internetovou banku Zuno chce koupit poskytovatel úvěrů Cetelem

Ztrátová internetová banka Zuno je na prodej a velký zájem o ní má největší nebankovní poskytovatel úvěrů v Česku - firma Cetelem. Zuno ovšem není jedinou bankou, která je v současnosti na prodej.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Podle deníku E15 jde o logický krok ze strany Cetelem, protože jeho vlastník, francouzský bankovní gigant BNP Paribas, už dříve oznámil, že chce mít na českém trhu banku.

Získal by tím 250 tisíc klientů nejen z České republiky, ale i Slovenska, kde zatím Zuno taky působí. Internetová banka ale má nevýhodu v tom, že nemá kamenné pobočky.

Zuno banka, jejímž vlastníkem je rakouská Raiffeisenbank, je ve ztrátě. Za rok řádově v několika desítkách milionů korun.

Na českém trhu je poměrně krátce, od roku 2010. Tedy od doby, kdy měly banky po finanční krizi obtížný přístup k hotovosti a tak používaly peníze z klientských vkladů pro relativně levné financování. Zuno se zaměřila na mladé zákazníky, nabízela nízké poplatky a vysoké úroky na spořících účtech.

Později si už ale tak vysoké úroky Zuno nemohla dovolit. Na mezibankovním trhu totiž úroky výrazně klesly a evropské banky tak získaly přístup k levnému financování obchodů. Na trhu pak už nebyl moc velký prostor pro zhodnocení, a proto banky nemohly ani klientům poskytnout vyšší úroky.

Na prodej i GE Money Bank

Na prodej ale není jen Zuno bank. Americký konglomerát General Electric plánuje do dvou let prodat GE Money Bank v Česku. Ta má v zemi milion klientů a je tedy šestou největší bankou v Česku.

Cena za skupinu GE Money, do které kromě banky patří i GE Money Auto, dosáhne asi desítek miliard korun.

V minulosti už na českém trhu koupila divizi rakouské banky Volskbank ruská Sberbank. Podle informací agentury Reuters za dvě desítky poboček zaplatila přes 14 miliard korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme