Internetový prodej dluhopisů komplikují spory

Způsob, jakým ministerstvo financí rozhodlo o firmě, která zajistí internetový prodej státních dluhopisů, je netransparentní, tvrdí zástupci pražské burzy. Jak dodávají, plánovaný prodej státního dluhu za sto miliard korun proto může být ohrožen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: www.pse.cz

V extrémním případě pak podle nich může být prodej dluhopisů, který má zajistit šumperská firma ASD Software, dokonce anulován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík a zástupce ministerstva financí Jiří Franta diskutovali o internetovém prodeji dluhopisů

Mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík ve Světě o osmé Rádia Česko řekl, že zadání podle názoru burzy postupuje mimo režim zákona o veřejných zakázkách a hodnocení výsledných nabídek netransparentní.

"V dopise panu ministrovi jsme naše výtky shrnuli a požádali ho o vysvětlení, protože naše obava je, že by někdo mohl takové výběrové řízení napadnout a jeho výsledky anulovat," poznamenal Kovařík.

Změna zákonů

Zástupce ministerstva financí Jiří Franta námitky burzy odmítl jako neopodstatněné. "Jednotlivé body budeme komentovat v tiskové zprávě." Vysvětlil také, proč k prodeji dluhopisů nevyužijí burzu a Středisko cenných papírů: "Protože chceme prodávat způsobem mimo trh, kde budeme mít vlastní registr."

"Internetový prodej státních dluhopisů dosud v republice nikdo nedělal. Zároveň jsme na radu renomované právní firmy navrhli změnu a doplnění zákona o rozpočtových pravidlech republiky a zákona o dani z příjmu," uvedl Franta.

Kovařík vyjádřil naději, že ministerstvo ještě své rozhodnutí přehodnotí a využije už stávající infrastruktury."Chceme to rázně změnit a prodávat dluhopisy obyvatelům bez prostředníků," oponoval ale Franta.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme